Anlık Bildirim

Mayıs ayında otomobil satışları yüzde 8 azaldı

Geçtiğimiz ay sıfır otomobil ve hafif ticari araç satışları beklendiği gibi düştü ancak kampanyaların etkisi pazarı 100 bin adet seviyesinde tutmayı başardı. İşte detaylar:
Mayıs ayında otomobil satışları yüzde 8 azaldı Tam Boyutta Gör
Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarının mayıs ayına ilişkin karnesi belli oldu. Mayıs ayında satışlar beklendiği gibi geçen yıla göre yüzde 10 azalarak 100.305 adet oldu. Bu daralma otomobil pazarında yüzde 8,19, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 17 şeklinde karşımıza çıkıyor.

Geçen ayki daralmaya rağmen 2024 Ocak-Mayıs döneminde geçen yıla göre yüzde 6 artış söz konusu. Satışların kampanyalarla desteklenmeye çalışıldığı bu dönemde otomobil satışları yüzde 10,25 artışla 375.097 adet olurken hafif ticari araç satışlarında ise yüzde 8 civarında daralma görülüyor.

Satışlarda SUV gövde tipinin liderliği devam ediyor. Yüzde 55 paya yaklaşan SUV gövde tipini yüzde 26 pay ile sedan otomobiller takip ediyor. Satışa sunulan yeni otomobillerden çoğunun crossover/SUV olduğunu düşünürsek bu durum kulağa pek de garip gelmiyor.

Mayıs ayında otomobil satışları yüzde 8 azaldı Tam Boyutta Gör
Motor tipine göre değerlendirildiğinde ise benzinli otomobiller yüzde 66 pay ile lider konumda. Son dönemde ilgiyle takip edilen hibrit otomobiller ise yüzde 15'e yakın pay alarak ikinci sırada yer alıyor. Dizel otomobillerin payı tek haneye yaklaşırken, satışlardan yüzde 7,4 pay elde eden elektrikli otomobiller ile aradaki makasın gitgide daraldığı görülüyor.

Elektrikli otomobil demişken, 2024'ün Ocak-Mayıs döneminde saf elektrikli otomobil satışları 30 bin adede yaklaşmış durumda. Geçen yıl ile kıyaslandığında yüzde 250'nin üzerinde büyük bir artış söz konusu. Bu dönemde satılan elektrikli otomobillerin yüzde 89'u 160 kW ve altında motor gücüne sahip. Bu otomobillerde vergi oranı daha düşük olduğu için önemli bir tercih sebebi oluyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim