Anlık Bildirim

Bu OLED ekran suyla dolarak klavye oluyor

Bir grup araştırmacı özel ihtiyaçlara yönelik olarak yeni bir OLED ekran geliştirdi. Su pompaları ile ekranın üzerinde baloncuk şeklinde tuşlar oluşturulabiliyor.
OLED Tam Boyutta Gör
Bugün pek çok sektörde karşımıza çıkan OLED ekranlar sunduğu avantajlar nedeniyle ön planda kalmayı başarıyor ve üreticiler farklı özellikler ekleyerek tüketicileri etkilemeye çalışıyor. Araştırmacılar ise ilginç teknolojilerle fonksiyonelliği arttırma çabasında.

Suyla dolan OLED ekran

Carnegie Mellon Üniversitesi FIG araştırmacıları gerektiği zamanlarda suyla dolarak baloncuk şeklinde tuşlar oluşturabilen bir OLED ekran geliştirdi. Flat Panel Haptics adı verilen özel bir katman OLED dokunmatik ekranın altına entegre ediliyor. Entegre elektro ozmotik pompalar - EEOP adı verilen diğer bir teknoloji de gereken durumlarda baloncuk noktalara sıvı pompalıyor.

Yeni teknoloji sayesinde bir ekranda içeriğe uygun olarak karakterler veya kısayollar baloncuk tuş şeklinde yükseliyor. Tuşun dolması sadece bir saniye sürüyor ve ihtiyaç sona erdiğinde su tekrar pompaya çekiliyor. Tuşun yüksekliği ise 1.5mm civarında.

Ekranda klavye tuşlarının belirmesinin yanı sıra görme engelliler için Braille alfabesi de bu şekilde sunulabiliyor. Elbette yaygın kullanım değil özel amaçlar için geliştirilmiş bir teknolojiden bahsediyoruz. Ekip pompa düzeneğinin 5mm civarında kalınlığa sahip olduğunu ve cihazda fazla yer kaplamadığını belirtiyor.

Bu tür bir teknolojiyi 2012 yılında Tactus firmasından da görmüştük ancak proje uzun ömürlü olmadı. FIG ekibi projeyi sürekli geliştiriyor ve daha kullanışlı olmasına çalışıyor. Gelecek yıllarda çok daha gelişmiş versiyonları karşımıza çıkacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim