Anlık Bildirim

Otomobilde yeni zam kapıda: 1500-1600cc araçları kapsıyor

Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan bir karar ile Güney Afrika'dan ithal araçlara ek vergi getirilmesi yasalaşmış oldu. Peki bu düzenleme nereden çıktı? Hangi araçları kapsıyor?

Otomobilde yeni zam kapıda: 1500-1600cc araçları kapsıyor Tam Boyutta Gör

Bakanlar Kurulu’nun “Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük Olarak İlave Toplu Konut Fonu Tahsili” konulu kararı bugün Resmi Gazete’de yayınlandı. Bugünden itibaren 30 gün sonra yürürlüğe girecek olan kanun sadece Güney Afrika menşeli olarak ithal edilen araçları kapsayacak.

Türkiye’nin AB ülkeleri ve diğer ülkeler ile imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarında, anlaşma hükümlerinin Türkiye aleyhine ortaya çıkardığı tarife farklılıkları nedeni ile böyle bir karar alındığı biliniyor. Örneğin Avrupa merkezli şirketlerin, Güney Afrika’da yer alan üretim tesislerinde ürettirdikleri araçların ülkemize girişinde bazı muafiyetlerden yararlanması sonucu bu karara ihtiyaç duyulmuş olabilir.

Kararın kapsamına Güney Afrika menşeli 1500-1600cc motor hacmine sahip A.TR belgeli (serbest dolaşım halinde bulunan malların Türkiye’ye ihracında ihracatçı tarafından düzenlenen belge) binek otomobiller giriyor. Maddenin yürürlüğe girmesiyle birlikte CIF bedeli (mal bedeli, sigorta, nakliye toplamı) üzerinden %10 oranında Toplu Konut Fonu eklemesi yapılacak.

BMW, Chrysler, General Motors, Fiat, Ford, Mercedes, Nissan, Tata, Toyota, Volkswagen Güney Afrika’da üretim tesisi bulunan ve ülkemizde de satış yapan otomobil üreticilerinden bazıları konumunda.

Güncelleme: Otomobil üreticilerinden gelen bilgilere göre zamdan en çok etkilenecek model Mercedes'in ülkemizdeki satışlarının %30'dan fazlasına tekabül eden C serisi olacak. Bunun yanı sıra Ford Ranger, Volkswagen Polo, Nissan Juke gibi modellerin de Güney Afrika'da üretimi bulunuyor ancak ülkemize burada üretilen araçlar gelmiyormuş. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
30584 kez okundu.
225 kişi, toplam 242 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
otomobil, nissan ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim