Anlık Bildirim

Pfizer/BioNTech hakkında kapsamlı bir araştırma yayınlandı

İsrail’de, şu ana kadar BioNTech hakkında yapılmış en kapsamlı araştırma yayınlandı. Araştırmada, aşının yan etkilerinin Covid-19’a yakalanmaktan çok daha güvenli olduğu belirtildi.

Çarşamba günü, New England Journal of Medicine isimli dergide şu ana kadar BioNTech aşısı hakkında yapılan en kapsamlı araştırma olarak nitelendirilen bir çalışma yayınlandı.

İsrail’de 2 milyon insan üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda Covid-19 aşısının yan etkileri hakkında güven verici veriler sunuldu. Bilim insanları çalışmada, Covid-19’a yakalanmanın aşının yan etkilerinden çok daha tehlikeli olduğunu ortaya çıkardı.

Geçtiğimiz günlerde de Pfizer/BioNTech aşısı ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) tam onay alarak bunu başaran ilk koronavirüs aşısı olmuştu.

Çalışmada, aşının potansiyel yan etkilerinin yüksek bir risk oluşturmadığı belirtildi. Ayrıca, aşının korkulan en büyük yan etkilerinden biri olan miyokardit (kalp iltihaplanması) oluşumunun Covid-19’a yakalananlarda aşı olanlara oranla çok daha yüksek olduğu ortaya çıkarıldı.

Pfizer/BioNTech hakkında kapsamlı bir araştırma yayınlandı Tam Boyutta Gör

Uzmanlara göre Pfizer/BioNTech aşısının sonucunda kalp iltihaplanması, lenf bezlerinde şişlik, zona ve apandisit gibi yan etkiler oluşabiliyor. Ancak araştırma sonucunda, bu yan etkilerin çoğunun oluşma ihtimalinin düşünülenden daha düşük olduğu ve Covid-19’a yakalananların bu tarz sorunlarla karşılaşma ihtimalinin önemli ölçüde daha yüksek olduğu görüldü.

Kalp iltihaplanması ihtimali karşılaştırıldı

 Araştırmada yapılan incelemelerde aşı olanlar ve olmayanlardaki miyokardit (kalp iltihaplanması) oranları karşılaştırıldı. BioNTech aşışı olan 100.000 kişinin 2,7’sinde miyokardit oluşumu görülürken Covid-19’a yakalananlarda bu oran 100.000’de 11’di. Bu da aşının kalp iltihaplanmasına karşı yaklaşık dört kat daha fazla koruma sağladığını gösterdi.

Araştırmacılar bununla ilgili şunları söyledi: “Araştırmadaki bulgularımız, SARS-CoV-2’ye yakalananların miyokardit gibi sorunlar yaşama ihtimalinin aşı olanlardan daha fazla olduğunu bize gösteriyor.”

Ayrıca araştırmada, BioNTech aşısının anemi ve beyin kanamasına karşı da koruyu etkisinin olduğu görüldü.

Pfizer/BioNTech hakkında kapsamlı bir araştırma yayınlandı Tam Boyutta Gör

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nde (CDC) görevli Dr. Grace Lee de çalışma ile ilgili açıklamalarda bulundu ve bulguların kritik öneme sahip olduğunu söyledi: “mRNA aşılarının yan etkileri kişiye, yere ve zamana göre değişebiliyor. Aşıların koruyuculuğunun da buna göre değerlendirilmesi gerekiyor. Covid-19’a yakalanmak, nadir de olsa yan etki ihtimali bulunsa da aşı olmaktan çok daha tehlikeli.”

Geçtiğimiz yıl yapılan araştırmalarda, mRNA aşılarının yüksek riskli yan etkiler oluşturabildiği bulunmuştu. Ancak yayınlanan bu yeni araştırmayla birlikte gerçek dünyadaki vakalarda görülen yan etkilerin oldukça nadir olduğu ortaya çıkarılmış oldu.

Kaynakça https://tr.euronews.com/2021/08/26/israil-de-yeni-arast-rma-pfizer-biontech-as-s-covid-19-a-yakalanmaktan-daha-guvenli https://gizmodo.com/new-data-confirms-its-much-safer-to-get-vaccinated-than-1847564414 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8441 kez okundu.
16 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
covid-19, pandemi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim