Anlık Bildirim

Pratt & Whitney: "Türklerin F-35 programından çıkarılması, motor maliyetlerini artıracak"

F-35'lerin motorlarını üreten ABD'li Pratt & Whitney, ülkemizin F-35 programından çıkarılmasının ardından motor üretim maliyetlerinin %3 oranında artacağını belirtti.

Pratt & Whitney: 'Türklerin F-35 programından çıkarılması, motor maliyetlerini artıracak' Tam Boyutta Gör
Türkiye, Ortak Mutabakat Zabtı ile 2002 yılında ortak üretici olarak katıldığı F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Programı'ndan (JSF) 21 Nisan 2021 tarihinde resmi olarak çıkarılmış ve sürecin sebebi olarak ise ülkemizin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi gösterilmişti.

Hayata geçtiği günden itibaren sorunlarla boğuşan ve ortaya çıkan üretim maliyetleri nedeniyle sık sık eleştirilen proje kapsamında bu kez de uçakların motorunu üreten Pratt & Whitney’den bir açıklama geldi. Şirketin Askeri Motorlar Başkanı Matthew Bromberg yaptığı konuşmada Türkiye'nin projeden çıkarılmasına bağlı olarak, savaş uçaklarında kullanılan F135 motorunun maliyetinin artacağını belirtti.

Pratt & Whitney: 'Türklerin F-35 programından çıkarılması, motor maliyetlerini artıracak' Tam Boyutta Gör

ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu'nda konuşan Bromberg, Türk şirketlerin yaklaşık 3 bin parçadan oluşan F135-PW-100 motorunun 188 parçasını ürettiğini, yaşanan son gelişmenin ardından Türkiye’den alınan parçaların yüzde 75’ini kendilerinin ve yeni tedarikçilerin üreteceğini duyurdu. Bromberg’e göre geri kalan yüzde 25’lik açık ise yıl sonuna kadar giderilecek.

Bazıları, en kritik parçalardı

Türkiye’nin ürettiği parçalar için “Bunlar, motorun en kritik parçalarından bazılarını oluşturuyordu. Türk tedarikçiler, söz konusu parçaları yüksek kalitede ancak düşük maliyetle üretiyordu” diyen Bromberg, bu sebeple motor maliyetinin yüzde 3 oranında artacağına dikkat çekti. Yaklaşık 11 milyon dolara mal olan her bir uçak motoru için bu artış 330 bin dolar gibi bir tutara denk geliyor.

Pratt & Whitney: 'Türklerin F-35 programından çıkarılması, motor maliyetlerini artıracak' Tam Boyutta Gör

Türk şirketler, F-35’ler için toplamda 817 adet gövde parçası da üretiyordu. Bunlardan 814 tanesinin başka tedarikçiler tarafından üretilmeye başlandığını söyleyen Lockheed Martin'in F-35 Üretiminden Sorumlu Bölüm Başkan Yardımcısı Greg Ulmer ise iniş takımı ve orta gövde gibi bazı parçaların 2022 yılının Mart ayına kadar Türkiye tarafından üretilmeye devam edeceğini belirtti.

Türkiye, JSF programı kapsamında ilk etapta 100 adet konvansiyonel kalkış ve iniş (CTOL) yapabilen F-35A varyantı almayı taahhüt etmişti.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12639 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, f-35 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim