Anlık Bildirim

Rusya, casusluk nedeniyle iPhone’ları yasakladı

Rusya, casusluk nedeniyle devlet yetkililerinin Apple cihazlarını kullanmasını yasakladı. Ülkenin istihbarat teşkilatı bir süre önce iPhone casusluk operasyonunu ortaya çıkardığını iddia etti.
Rusya, casusluk nedeniyle iPhone’ları yasakladı Tam Boyutta Gör
Rusya’nın Apple özelinde incelemeleri ve endişeleri bir süredir devam ediyordu. Çok kısa bir süre önce bildirilenlere göre ise Rus yetkililer, hükümet çalışanlarının Apple cihazlarını resmi devlet kurumlarında kullanmalarını yasaklamaya başladı. Rus Federal Güvenlik Servisi (FSB), Apple ürünlerinin güvenli olmadığını bildirirken artık devlet çalışanları iPhone, iPad, Mac gibi ürünler kullanamayacak.

Apple ürünlerine Rusya’dan darbe

Belirtilenlere göre yasak, bugün itibariyle ülkenin Ticaret Bakanlığı tarafınca alınan karar ile başlayacak. Öte yandan Rusya’nın Telekomünikasyon ve İletişim Araçları Bakanlığı da dahil olmak üzere diğer kurumların da ya halihazırda benzer emirleri var ya da yakında uygulamaya başlamayı planlıyorlar. Getirilen yeni yasak sadece iPhone’u değil, Apple’ın tüm ürünlerini kapsıyor.

Bununla birlikte haziran ayının başlarında Rusya Federal Güvenlik Servisi’nce yürütülen ABD istihbarat kurumlarının casusluk operasyonu kapsamında Apple cihazlarının güvenli olmadığı iddia edilmişti. FSB, binlerce iPhone'a izleme yazılımı "bulaştırıldığını" açıklarken kanıt göstermeksizin Apple'ın ABD’li istihbarat kurumlarıyla yakından çalıştığını ve "çok çeşitli kontrol araçları" sağladığını iddia etti. Teknoloji devi bu iddiaları reddederek "hiçbir Apple ürününe arka kapı inşa etmek için hiçbir hükümetle çalışmadığını ve asla çalışmayacağını" belirtti.

Rusya'nın geçtiğimiz yıl Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından şirket, Apple Pay'e erişimi kesmiş ve ardından ülkedeki satışlarını durdurmuştu. Apple o dönemde bu kararın işgale bir yanıt olduğunu açıkça belirtmiş ve işgalden zarar gören "tüm insanların yanında" olduğunu ifade etmişti. Ek olarak bu yasaklama hamlesi Rusya hükümetinin yabancı teknolojiye olan bağımlılığını azaltma arzusunu yansıtıyor. Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin geçtiğimiz yıl "kritik bilgi altyapısı" ile ilgili kurumların 2025 yılına kadar yerli yazılımlara geçmesini emreden bir kararname imzalamıştı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3576 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
rusya, Apple ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim