Anlık Bildirim

Sarsıcı keşif! Satürn’ün uydusunda yaşam için her şey var

Bilim insanları Satürn'ün altıncı en büyük uydusu Enceladus'un yaşam için gerekli tüm bileşenlere sahip olduğunu doğruladı. Yapılan yeni bilimsel modelleme ile son eksik parça keşfedildi: Fosfor.
Sarsıcı keşif! Satürn’ün uydusunda yaşam için her şey var Tam Boyutta Gör
NASA'nın Cassini uzay misyonundan elde edilen veriler yeniden analiz edildi ve Satürn'ün uydusu Enceladus'un yaşam için gerekli olduğunu bildiğimiz altı temel maddenin tümünü barındırdığı doğrulandı. Sonuçlar, dış Güneş sistemindeki diğer benzer uyduların da yaşama elverişli olabileceğini gösteriyor.

Yakın zamanda açığa çıkartılan yeni bulgular, bilim insanlarının Satürn uydusunda henüz tespit edemediği son kritik yaşam bileşeni olan bol miktarda fosforun uydunun yüzey altı okyanusunda olduğunu doğruladı. Bu keşif, Güneş sisteminde Dünya'nın ötesinde de yaşamın bulunma olasılığını önemli ölçüde arttırıyor.

Yaşam için son bileşen de bulundu

Sarsıcı keşif! Satürn’ün uydusunda yaşam için her şey var Tam Boyutta Gör
Dünya'daki tüm yaşam altı temel elemente bağlı olduğunu biliyoruz: Karbon, hidrojen, nitrojen, oksijen, sülfür ve fosfor. Fosfor, şimdiye kadar araştırmacıların Dünya dışında tespit edemediği tek elementti. Satürn'ün altıncı en büyük uydusundan alınan örnekler altı elementin de mevcut olduğunu doğruluyor. Satürn'ün halkalarından birinden gelen örnekler, esas olarak ayın buzlu yüzeyinin derinliklerindeki sıvı okyanusta gayzer benzeri volkanlardan püsküren su buzunu içeriyor. NASA'nın Cassini görevi 2017'de sona ermeden önce halkadan örnekler toplamış, ancak daha önce yapılan incelemelerde fosfora çok az rastlanmış ya da hiç rastlanmamıştı.

Bununla birlikte, yeni bir jeokimyasal model kullanılarak yapılan araştırma, Enceladus'ta fosforun bol miktarda bulunduğunu ve konsantrasyonların Dünya okyanuslarından en az 100 kat daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bulgular, dış Güneş sisteminde Güneş ışınlarının artık karbondioksiti eritmediği ve donarak buz haline geldiği noktanın ötesindeki diğer dünyaların da Enceladus kadar yaşanabilir olabileceğini gösteriyor. Bunlar arasında Plüton ve Neptün'ün uydusu Triton bulunmakta.

Freie Universität Berlin'den gezegen bilimci Frank Postberg yaptığı açıklamada bu tür ortamların Güneşten yeterli ışığı alamayacak kadar uzak olmalarına rağmen yaşamı destekleyebileceğini söyledi. Yaşam için gerekli ısı, Dünya'nın en derin okyanuslarında bol miktarda bulunan hidrotermal bacalardan gelebilir.

Bu arada NASA, geçen ayın sonlarında James Webb Teleskobu'nu kullanarak Enceladus'tan büyük bir su püskürmesi tespit etmişti. Püskürme Ay'ın çapının yaklaşık 20 katı kadar yayılıyordu. Teleskopla yapılacak daha ileri gözlemler muhtemelen Enceladus hakkında daha fazla bilgi ortaya çıkaracaktır.

Kaynakça https://www.techspot.com/news/99075-scientists-confirm-saturn-sixth-largest-moon-has-all.html https://www.nature.com/articles/s41586-023-05987-9 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3267 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
satürn, nasa ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim