Anlık Bildirim

SpaceX, Inspiration4'ü uzaya fırlattı: Tamamen sivillerden oluşan ilk uçuş

ABD merkezli dev uzay şirketi SpaceX, tamamı sivillerden oluşan mürettebata sahip olan aracını başarılı bir şekilde uzaya fırlattı. Turistler üç gün boyunca gezegen çevresinde seyahat edecek.

Elon Musk’ın şirketi SpaceX, ilk sivil uzay uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Inspiration4 ismindeki görevin fırlatılışı Falcon 9 roketiyle TSİ 03.03’de Kennedy Uzay İstasyonu’ndan yapıldı.

 

Bu görev, tamamı sivillerden oluşan bir mürettebata sahip olduğu için uzay turizmi için bir kilometre taşı olarak görülüyor. Crew Dragon uzay aracındaki 4 kişilik mürettebattan hiçbiri NASA’nın zorlu astronot eğitimini almadan yörüngeye gönderildi.  

SpaceX’in açıklamalarına göre bu dört kişi, önümüzdeki üç günü 180 derecelik devasa bir cam kubbeden dünyayı izleyerek geçirecekler.

Inspiration4 mürettebatı Tam Boyutta Gör

Mürettebatta kimler var?

Inspiration4 görevi, milyarder Jared Isaacman tarafından finanse edildi. Mürettebatın içinde Isaacman dışında; daha önce kanseri yenmiş olan 29 yaşındaki doktor asistanı Hayley Arceneaux, hava kuvvetleri gazisi olan 42 yaşındaki mühendis Chris Sembroski ve Arizona’da Profesörlük yapan 51 yaşındaki eğitimci Sian Proctor yer alıyor.

Crew Dragon Tam Boyutta Gör

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan daha yükseğe çıkacak

Aracın, 350 mil (560 km) yüksekliğe ulaşarak Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan daha yüksek seviyelere çıkması planlanıyor. Bu da 2009’dan beri insanoğlunun seyahat ettiği en yüksek irtifa olarak kayıtlara geçecek.

Görev boyunca mürettebat zamanlarını film izleyerek, astronot yemekleri yiyerek veya dünyayı izleyerek geçirebilecekler. Üç gün boyunca ekipten kan örnekleri gibi değerli olarak nitelendirilen biyomedikal veriler toplanacak. Ayrıca ekip, organlarını taramak için Butterfly IQ+ isimli yapay zeka destekli bir ultrason cihazını kullanacaklar.

SpaceX, mürettebatı sivillerden oluşan aracı uzaya fırlattı Tam Boyutta Gör

Buna ek olarak Netflix, fırlatılışın canlı yayınının tekrarını YouTube hesabı üzerinden de paylaştı. İzlemek isteyenlerin buradan yayına ulaşması mümkün.

Önümüzdeki üç gün boyunca sürecek olan görev, insanlık için tarihi bir görev olarak nitelendiriliyor ve tüm dünya tarafından heyecanla takip ediliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim