Anlık Bildirim

Toyota: "Elektrikli araçlara geçiş Japonya'da milyonlarca iş kaybına neden olabilir"

Toyota CEO'su Akio Toyoda, tamamen elektrikli araçlara geçiş planlarının Japonya'ya zarar vereceğini ve bu konuda ülkenin ekonomik can damarının üretimden geçtiğinin unutulmaması gerektiğini belirtti.

Toyota: 'Elektrikli araçlara geçiş Japonya'ya zarar verebilir' Tam Boyutta Gör

Avrupa, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında 2030'lu yıllarda karbon emisyonlarını sıfıra indirmeyi planlıyor. Bu da içten yanmalı motora sahip araçların sonu demek. Öyle ki şimdiden pek çok otomotiv üreticisi söz konusu dönemde Avrupa'da sadece elektrikli araç satmaya başlayacaklarını duyurdu.

Japonya da bu konuda Avrupa'dan esinlenerek karbon nötr olma planları kapsamında elektrikli araçları merkez alan bir politika izliyor. Ülkenin en önemli üreticilerinden biri olan Toyota'nın CEO'su Akio Toyoda ise bu durumdan oldukça rahatsız. Toyoda, Japon Otomotiv Üreticileri Birliği'nin (JAMA) genel toplantısında yaptığı konuşmada yetkilileri bu konuda daha ihtiyatlı davranmaya çağırdı.

Hükümetin tamamen elektrikli araçlara geçiş konusundaki planlarını eleştiren Toyoda, bu durumun Japon otomotiv endüstrisine büyük darbe vuracağı görüşünde. Yönetici, net karbon nötr hedefine ulaşmak için gereken yol haritasının Japonya'nın ekonomik can damarının üretimden geçtiği gerçeğinin hesaba katılarak çizilmesi gerektiğini belirtiyor.

"Tamamen elektriğe geçiş milyonlarca iş kaybı demek"

"Japonya ihracata dayalı bir ülkedir. Dolayısıyla karbon nötrlüğü Japonya için bir istihdam sorunuyla eşdeğerdir. Bazı politikacılar tüm araçları elektrikli araca dönüştürmemiz gerektiğini veya imalat sanayinin modasının geçtiğini söylüyor. Ben durumun böyle olduğunu düşünmüyorum. Japonların işlerini ve hayatlarını korumak için, geleceğimizi de bugüne kadarki çabalarımızla aynı çizgiye getirmemiz gerektiğini düşünüyorum."

Japon otomotiv üreticilerinin lokal olarak yılda 10 milyon civarında araç ürettiğini ve bunların neredeyse yarısının ihraç edildiğini söyleyen Toyoda, ülkedeki fabrikaların 2030 yılına kadar hibrit ve plug-in hybrid dahil olmak üzere yılda 8 milyon içten yanmalı motorlu araç üretmeye devam edeceğini ön gören tahminlere de atıfta bulundu.

Bu araçların yasaklanmasının üreticiler için büyük bir zorluk yaratacağını belirten Toyoda, "Bu durum 8 milyondan fazla üretimin ve sektördeki 5.5 milyonluk istihdamın çoğunun kaybedilebileceği anlamına geliyor. Eğer içten yanmalı motorlar düşmandır deseydiler, neredeyse hiç araç üretemezdik." şeklinde konuştu.

Toyota CEO'su bu konuda her ülkenin kendi ekonomik koşullarına göre yol izlemesi gerektiğini savundu. Toyoda, sonuç (karbon emisyonlarının düşürülmesi) aynı olduğu sürece üreticilerin hangi teknolojilerin kullanılacağı konusunda özgür olması gerektiğini belirtti ve""Karbon nörtlüğü elde etme savaşında düşman içten yanmalı motorlar değil karbondioksittir" sözlerine yer verdi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7636 kez okundu.
24 kişi, toplam 25 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
toyota, Japonya ve
2 etiket daha elektrikli araçlar ev
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim