Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Toyota Yaris Cross Hybrid inceleme - B SUV sınıfının tam hibrit temsilcisi

Haziran ayında Türkiye'de satışa sunulan yeni Toyota Yaris Cross'un Hybrid Passion X-Pack e-CVT versiyonunu kullandık ve araçla ilgili sürüş, konfor ve teknolojik açıdan izlenimlerimizi aktardık.

İki yıl önce resmi tanıtımı yapılan ve geçtiğimiz Haziran ayında Türkiye'de satışa sunulan yeni 2022 Toyota Yaris Cross'u incelemeye ve genel anlamda izlenimlerimizi aktarmaya çalıştık.

İç mekan (Tasarım ve teknolojiler)

Toyota Yaris Cross, B segmentinde yer alan 'şehirli' bir SUV model. Zaten Yaris ile aynı platformu paylaşmasından da bunu anlayabilirsiniz. Konfor ve kalite olarak bulunduğu segmentin ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Önde yanal destekleriyle sizi saran koltuklar, arkada ise bana göre (180 cm) yeterli derecede diz ve baş mesafesi sunan bir alan mevcut. Sürücü koltuğundaki bel desteği özellikle uzun yolda epey işe yarıyor. 397 litrelik bagaj hacmi ise segmentine göre ortalama bir değer.

Multimedya sistemi için 8 inç ekran bu segment için yeterli. Üzerindeki fiziksel tuşlar özellikle sürüş esnasında daha pratik kullanım sunuyor. Ancak direksiyon üzerinden kumanda edilen menü arası geçişler biraz karmaşık. Ekranın konumu güzel ancak biraz daha sürücüye dönük olabilirdi. Touch 2 sisteminin ekran tepkisi ve geçişleri güzel ancak arayüz eski ve demode görünüyor. Apple CarPlay ve Android Auto desteği mevcut. Ön cama yansıtılan head-up display'in görüşü gayet yeterli. Sürüşle ilgili bilgi ve uyarılar rahatlıkla görülebiliyor.

Ekranın altında, çift bölgeli klima kontrollerinin olduğu bölümdeki parlak siyah detaylar göze hoş görünüyor. Onun hemen üzerinde kullanışlı bir cep var. Alt kısımda ise yine üst donanım seviyelerde karşımıza çıkan kablosuz cep telefonu şarj ünitesi kullanışlı. Bardaklıklar ortadaki kol dayamanın altında kaldığı için erişim biraz zor. Kol dayama da biraz daha yüksek olabilirdi. Ses sistemi gayet yeterli, yüksek basslarda cızırtı yapmıyor.

Sürüş hissiyatı (motor, süspansiyon, sürüş asistanları vs.)

Toyota'nın hibrit sistemine zaten uzun yıllardır aşinayız. Yaris Cross'ta da yakıt tüketimi öne çıkan özelliklerden biri oluyor. 4. nesil hibrit sistemle donatılan araçta 90 hp güç ve 120 Nm tork üreten 1.5 litre üç silindirli benzinli motora 80 hp güç ve 141 Nm tork üreten bir elektrik motoru destek oluyor. Pil doluysa bu sistem özellikle 100 km/s hıza kadar atik bir kullanım sunuyor.

Şehir içi 60-70 km/s civarındaki hızlarda elektrik motoruyla sessiz bir şekilde süzülebiliyorsunuz. Biz 36 km'lik mesafede yüzde 79 elektrikli kullanım oranıyla 3.4 litre yakıt tüketimi elde ettik. Benzinli motorun devreye girdiği durumlarda da içeriye rahatsız edici düzeyde bir ses yansımıyor. Yalıtım genel olarak güzel ama 110-120 km/s ve üzeri hızlarda rüzgar sesini duymaya başlıyorsunuz.

Toyota Yaris Cross, 215/55R17 lastiklerle çevrili 17 inç jantları ve süspansiyon sistemiyle darbeleri sönümlemekte genellikle başarılı iş çıkarıyor. Bazı durumlarda ise darbelerin kabine sert bir yansıması olabiliyor. Virajlarda ise stabil bir otomobil olduğunu söylemek mümkün. Türkiye'ye sadece Yaris Cross'un 4x2 versiyonları geliyor. Bu versiyonlarda da arka süspansiyon olarak torsiyon çubuğu var.

Güvenlik tarafında sunulan kör nokta uyarısı ve şerit takip sistemi işini genel olarak iyi yapıyor. Sistem zaman zaman şeritten çıkmama ses etmedi ancak çoğu zaman direksiyona hafif müdahale ederek uyarısını yapıyor. Adaptif hız sabitleme sistemi de öndeki araçla mesafeyi ve hafif virajlar dahil şeridini korumada oldukça başarılı.

Fiyat

Biz sürüş deneyimimizi Toyota Yaris Cross'un en üst versiyonu olan Hybrid Passion X-Pack e-CVT ile gerçekleştirdik. An itibarıyla bu modelin güncel fiyatı 935.900 TL olarak karşımıza çıkıyor.

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim