Anlık Bildirim

Dönüm noktası: Türkiye'nin ilk turbofan uçak motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan ve TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk turbofan uçak motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı.

Türk savunma sanayi son yıllarda attığı dev adımlara bir yenisini daha ekledi. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan proje kapsamında TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk turbofan uçak motoru TF6000 ilk defa çalıştırıldı. Böylelikle Türk savunma sanayisi ve havacılık endüstrisi için kritik bir dönüm noktasına ulaşıldı.

TEI TF6000 ilk defa çalıştı

Türkiye’nin en güçlü motoru olan TF-6000, Millî Muharip Uçak KAAN için planlanan yerli motora giden yolu açacak. TEI TF6000 sayesinde daha güçlü uçak motorları için önemli kazanımlar elde edilirken aynı zamanda bu motorun halihazırda bulunan uygun platformlara eklenmesi hedefleniyor. TEI TF6000, test sürecinin ardından Bayraktar KIZILELMA ve TUSAŞ ANKA-3’e güç verecek.

TE-TF6000 ilk test Tam Boyutta Gör
TEI TF6000, çoğu anlamda Türkiye için bir ilk niteliğinde olsa da aynı zamanda havacılık alanında gelinen noktayı gösteriyor. Zira bu motor yaklaşık 3 yıllık bir sürede geliştirilerek çalıştırıldı. Bu, havacılık endüstrisinin geneli için ciddi bir başarım. Bununla birlikte TEI, bu motoru aynı zamanda ihtiyaçlara göre şekilde tasarlamış durumda. Mevcut haliyle 6000 lbf kuru itki gücüne sahip olan TF6000’in art yakıcı versiyonunu da destekleyecek şekilde tasarlandı.

TE-TF6000 çalıştırıldı Tam Boyutta Gör
TF6000/TF10000 motor projeleri ile beraber Türkiye aynı zamanda ilgili aksesuar alt sistemleri, fan modülü, değişken sabit kanatlı kompresör, akış karıştırıcı egzoz, art yakıcı tasarım, geliştirme ve imalat aşamalarını da gerçekleştirerek; kritik teknoloji, yerli yan sanayii firmaları ve tecrübeli insan gücü kazanımını da sağlayacak.

Bunların yanı sıra yukarıda dediğimiz gibi TF6000’in KIZILELMA ve ANKA-3’e eklenmesi planlanıyor ancak bu platform sayesinde hızlı bir şekilde farklı türevlerin geliştirilmesi de mümkün. Dolayısıyla TF6000’i küçük evrimlerin ardından insanlı-insansız savaş uçakları (Hürjet), helikopterler (T929 Atak-2) ve hücümbotlar üzerinde de kullanmak mümkün. 

TEI-TF6000 özellikleri nedir?

TE-TF6000 özellikleri nedir?

  • Kuru İtki Değeri: 6000 lbf
  • Özgül Yakıt Tüketimi: 0,700 lbf/lbs.h
  • By-Pass Ratio (SLS,ISA): 1,08
  • Boyutlar: 860 mm (genişlik), 1100 mm (yükseklik), 2250mm (uzunluk)
  • Fan: 2 Stage Axial
  • Kompresör: 6 Stage Axial
  • Türbin: 1 Stage HPT, 1 Stage LPT
  • Yanma Odası: Through Flow
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
28058 kez okundu.
28 kişi, toplam 38 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uçak, motor ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim