Anlık Bildirim

Türkiye’nin ilk yüzer güneş santrali Keban Barajı’na kuruldu

Türkiye’de güneş enerjisi yatırımları sürüyor. Türkiye'nin ilk enerji üreten yüzer güneş enerji santrali olan Kuzuova Yüzer Güneş Enerji Santrali, Elazığ Keban Barajı Gölü yüzeyine kuruldu.
Türkiye’nin ilk yüzer güneş santrali Keban Barajı’na kuruldu Tam Boyutta Gör
Elazığ’da bulunan Keban Barajı'nda inşa edilen Türkiye'nin ilk yüzer güneş enerjisi santrali (GES) elektrik üretimine başladı. Elazığ Keban Barajı gölü yüzeyine kurulu yüzer tesis Kuzuova Yüzer Güneş Enerji Santrali, su üstünde yüzlerce güneş enerji paneline sahip. Santralin ayrıca milyonlarca kilovatsaat elektrik üreteceği bilgisi de paylaşıldı.

Türkiye’nin ilk yüzer güneş santrali

Türkiye’nin ilk yüzer güneş santrali Keban Barajı’na kuruldu Tam Boyutta Gör
Türkiye’nin ilk yüzer güneş santrali Kuzuova Yüzer Güneş Enerji Santrali, 1MW kurulu güç kapasitesine sahip. Bu ünite aynı zamanda karada bulunan 2MW’lık güneş enerjisi sistemiyle birleştirilerek sulama için gereken elektriğin yarısını sağlayacak. Kuzuova Yüzer Güneş Enerji Santrali yılda 1 milyon 800 bin kWh elektrik üretecek.

Yıllık ihtiyacın yüzde 25'ini karşılayabilir

Türkiye’nin ilk yüzer güneş santrali Keban Barajı’na kuruldu Tam Boyutta Gör
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su rezervuarı üzerinde yapılan güneş enerjisi sistemlerinin yüzde 10 daha verimli olduğunu söylerken bunun bütün ülke çapında yaygınlaştırılmasıyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile koordineli bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Yumaklı, içme suyu hariç mevcut su rezervuarlarının, barajların, göletlerin sadece yüzde 10’unu kullanarak Türkiye'nin yıllık elektrik ihtiyacının 4'te 1'inin karşılanabileceğini ifade etti.

Türkiye’de daha önce de gölet su rezervuarı üzerinde benzer yüzer sistemler yapılmış olsa da Yumaklı, bunların küçük çaplı olduğunu ve sisteme elektrik verecek hale getirilmediğini söyledi. Bu bağlamda Kuzuova Yüzer Güneş Enerji Santrali, Türkiye için bir ilk olma anlamını taşıyor.

Kuzova Yüzer Güneş Enerji Santrali’nin yıllık olarak üreteceği 1 milyon 806 bin kilovatsaat elektriğin ekonomik karşılığı ise 5,6 milyon TL. 6 dönümlük alana kurulu santral, dört blok halinde, 1840 güneş enerjisi panelinden oluşuyor. Ancak projenin daha da geliştirilmesi amaçlanıyor. Yapılan açıklamaya göre Kuzova pompaj sulaması için ilave 3 megavatlık kurulumla birlikte enerji ihtiyacının tamamının temiz enerji ile sağlanması hedefleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim