Anlık Bildirim

Uzay turizmi, iklim değişikliğine karşı yürüttüğümüz mücadeleye zarar verebilir

Karbon dioksit salınımı konusunda sicili kötü olan uzay görevleri, mevcut fırlatma sayılarına bakıldığında çok ciddi sorun yaratmıyor. Ancak uzay turizminin gelişmesiyle sorun büyüyebilir.

Uzay turizmi, iklim değişikliğine karşı yürüttüğümüz mücadeleye zarar verebilir

Geçtiğimiz günlerde SpaceX, Blue Origin ve Virgin Galactic gibi şirketlerin başını çektiği uzay turizmi endüstrisinin ileride yaratabileceği çevre sorunlarıyla ilgili bir rapor yayınlandı.

Halihazırda uzaya gönderilen roketlerin sayısı görece düşük de olsa ileride bu sayının çok daha fazla olacağı ve uzay turizmi için fırlatılacak roketlerin bu sayıyı önemle ölçüde artıracağı belirtilmiş. Her bir Falcon 9 görevinde atmosfere salınan karbon dioksit miktarının 395 transatlantik uçuş sonucunda salınan CO2’ye eşdeğer olduğu düşünüldüğünde, ileride ortaya çıkacak CO2 miktarının ne kadar çok olacağını kestirmek zor değil.

Common Dreams adlı seyahat şirketinin yaptırttığı araştırma neticesinde sadece bir Falcon 9 fırlatma görevi sırasında atmosfere 336.5 Kg CO2 salınıyor, bu değerin de 73 adet otomobilin bir yıl boyunca atmosfere salacağı CO2’ye eşdeğer olduğu belirtilmiş. SpaceX’in sadece Starlink uydularını yörüngeye yerleştirmek için uzaya yollayacağı 24 Falcon 9 roketi görevinin ortaya çıkaracağı sera gazı miktarı ise bu anlamda bir hayli fazla.

Uzay turizmi, iklim değişikliğine karşı yürüttüğümüz mücadeleye zarar verebilir Tam Boyutta Gör

İklim değişikliğine karşı yürütülen mücadeleye olumsuz olarak yansıması muhtemel bu değerler, ileride gerçekleştirilecek uzay görevleri ve uzay turizmi faaliyetleri ile daha da yukarılara çıkacakmış gibi görünüyor. Zira Elon Musk, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada Mars’ta bir şehir kurmak için 1.000 tane Starship’e ihtiyaç olduğunu ifade etmişti.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim