Anlık Bildirim

Windows 10'da kritik açık: Tek satır kod sabit diski bozuyor

Windows 10 işletim sisteminde oldukça kritik bir güvenlik açığı tespit edildi. Açıktan faydalanan hackerlar tek satır kod kullanılarak sabit diskinize zarar verebilir.

Windows 10'da kritik açık: Tek satır kod sabit diski bozuyor Tam Boyutta Gör

Windows 10 işletim sisteminde, tek satırlık kod kullanılarak NTFS dosya sistemlerinin devre dışı bırakılmasına olanak sağlayan bir güvenlik açığı keşfedildi. Söz konusu hata bilgisayarlarda sabit disk arızalarına yol açıyor.

Daha da kötüsü "cd c:\:$i30:$bitmap" şeklindeki bu kodun ZIP arşivi, HTML dosyası, klasör ve hatta basit bir Windows kısayolunun içerisine gizlenebilmesi. Kullanıcı bu kodu içeren dosyanın bulunduğu klasörü açtığında, otomatik olarak sabit sürücünün bozulma süreci tetikleniyor.

Tarayıcıda bile çalışıyor

Kodun komut satırı dışında, tarayıcıdaki (Internet Explorer hariç) adres satırına yapıştırılıp çalıştırması bile dosya sistemine zarar veriyor. Hemen arkasından sabit diskte oluşan hatanın onarılması için bilgisayarı yeniden başlatmanızı isteyen bir hata mesajıyla karşılaşıyorsunuz.

Sistemin yeniden başlatılması sürücüdeki bozuk bölümlerin onarılmasını sağlayan Chkdsk aracının devreye girmesini sağlıyor. Fakat sabit diskte Chkdsk aracının bile onaramayacağı türden hataların oluşması mümkün. Böyle bir durumda diske manuel olarak müdahale etmek gerekebilir.

Windows 10'da kritik açık: Tek satır kod sabit diski bozuyor Tam Boyutta Gör

Microsoft açıklama yaptı

Microsoft güvenlik açığının ortaya çıkmasının ardından konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Şirket gelecekte yayınlanacak bir güvenlik yamasıyla bu sorunun giderileceğini söylüyor.

Yama gelene kadar Windows 10 kullanıcılarının tıkladıkları bağlantılara ve bilinmeyen kaynaklardan indirdikleri dosyalara karşı oldukça dikkatli davranmaları gerekiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
20294 kez okundu.
30 kişi, toplam 31 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
windows 10, güvenlik açığı ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim