Anlık Bildirim

Yılan zehri, kanamaları durdurmada kullanılabilir

Bilim insanları yaptığı bir araştırmada zehirli bir yılanın zehrini kullanarak bir “süper yapıştırıcı” üretti. Araştırmaya göre bu yapıştırıcı kanamaları bir dakikadan kısa sürede durdurabilir.

Yılanlar birçok insanın kâbusudur. Yılan zehri de bu korkunun oluşmasındaki etkenlerden biridir. Science Advances’te yayınlanan bir araştırmada bilim insanları, insanlara acı verici etkileri olan bu zehirlerin birinden faydalı bir amaç çıkartmayı başardı. Bir çukur engerek türü olan Bothrops Atrox’un ölümcül zehrinden bir “süper yapıştırıcı” üretildi. Araştırmacılara göre bu yapıştırıcı insan vücudundaki kanamaları saniyeler içinde durdurabilecek.

Yılan zehri, kanamaları durdurmada kullanılabilir Tam Boyutta Gör

Hayvan zehirlerinin tıpta kullanımı oldukça yaygın. Yakın zamanda örümcek zehrinin kalp krizlerinde kullanabileceği belirtilmişti. Ayrıca, eylül ayında da yapılan bir araştırmada bal arılarının zehirlerinin kanserle mücadelede kullanabileceği açıklanmıştı.

Zehirde bulunan enzim jelatinle karıştırıldı

Güney Amerika’nın tropikal kesimlerindeki en zehirli yılanlardan olan mızrak başlı çukur engereğin zehrindeki, kanın pıhtılaşmasından sorumlu reptilaz (batroskobin) isimli enzim kullanılarak yapıştırıcı üretildi. Araştırmada bu enzimin zaten vücudumuzdaki fibrinojen (vücuttaki pıhtıların ölçümü) için kullanıldığı da ifade edildi.

Yılan zehri, kanamaları durdurmada kullanılabilir Tam Boyutta Gör

Reptilaz bir jelatinle karıştırıldı ve bunun sonucunda hızlı ve etkili bir doku yapıştırıcısı hâline geldiği gözlemlendi. Araştırmada, reptilazın kanı pıhtılaştırma özelliğinin yapıştırma süresinin hızlanmasında önemli bir etkisi olduğu ifade edildi. Araştırmacılara göre “süper yapıştırıcı” küçük bir tüp içinde paketlenebilecek.

45 saniyede yarayı kapatabiliyor

Çalışmalarda fareler üzerinde deneyler yapıldı ve yapıştırma işlemi sonrasında herhangi bir ek dikişe gerek kalmadığı gözlemlendi. Araştırmacılar, yapıştırıcının yarayı 45 saniyede (şu an kullanılandan iki kat daha hızlı) kapatabildiğini de belirtti.

Bilim insanlarına göre hayat kurmada önemli bir rol oynayabilecek olan yapıştırıcının kullanıma başlaması için daha birçok klinik deneyden geçmesi gerekiyor

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim