Sektörde yonga üretim devi TSMC olsa da üretim teknolojileri geliştirme konusunda Japonya gizli kahraman. 40 yıllık birikime sahip olan Japonya ile teknoloji alışverişi yapmadan yenilik geliştirmek oldukça zor.
Yonga sektöründe gizli Japonlar
Bugün ileri süreçlerde yonga dökümü yapmak için gerekli olan EUV maskelerini iki Japon firma ACG ve Hoya üretiyor. Litografi denilen ve çok karmaşık entegre devre desenlerini yüksek performanslı lensler kullanarak silikon katmanların üzerine yazma işleminde Nikon optikler hayati bir rol oynuyor. EUV maskelerin test edilmesi ise Japon Lasertec firmasından soruluyor. Yüz milyonlarca dolarlık EUV üretim sisteminin sektördeki lideri Hollandalı ASML olsa da arka planda Japonlar kritik rol oynuyor.
Japon yetkililer döküm öncesi olarak tabir edilen bu süreçte söz sahibi oldukları için mutlular ancak döküm sonrası dediğimiz yani paketleme ve test süreçlerinde de iddialı olmak istiyorlar. Pek çok girişim bu konularda çalışıyor olsa da sektörün dikkatini çekmeyi başaramamıştı. Ta ki TSMC gelene kadar.
Tayvanlı TSMC geçmiş yıllarda da Japon teknolojilerinden yararlanmıştı ancak kısa süre içerisinde ülkeye bir Ar-Ge merkezi kurmaya başlıyor. Bunun duyurusunu daha önce yapmıştı. Ar-Ge merkezinde yonga paketleme firması Ibiden, malzeme tedarikçisi JSR, paketleme uzmanı Shibaura Mechatronics ve plaka kesim aletleri üreticisi Disco gibi önemli Japon isimler yer alacak. Özellikle Ibiden’in tecrübelerinin bu seçimde etkili olduğu belirtiliyor.
Ar-Ge tesisinin amacı ise 3D yonga üretimi konusunda teknolojiler geliştirmek. Hatırlarsanız AMD’nin 3DV olarak tanıttığı ve Ryzen yongasının üzerine silikon desteklerle ikinci bir ön bellek katmanı ekleyerek verimliliği arttırdığı teknoloji gelecek açısından oldukça önemli. Aynı zar alanında daha esnek bir hareket imkânı sağlayan 3D yonga üretiminde TSMC de bir an evvel en iyisi olmak istiyor.
Veri merkezlerinin daha verimli olmasını ve yapay zekâ uygulamalarının performansının artmasını sağlayacak olan 3D yonga üretiminde ultra hassasiyet ile bileşenlerin konumlanması veya ısı seviyelerinin korunması gibi hayati önem taşıyan işlemlerin yerine getirilmesi gerekiyor. TSMC de bu konularda Japon teknolojisini iyi etüt ederek hatasız bir üretim hattı kurmak istiyor.
Diğer taraftan pandemi nedeniyle insan hareketliliğinin kısıtlanmış olması Ar-Ge merkezinin diğer bir nedeni. TSMC teknolojinin geliştirildiği yerde noktalar kurarak hareketliliği azaltmak istiyor zira Tayvan’da bu tesis kurulmuş olsaydı sürekli bir hareketlilik olacaktı.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:

