Anlık Bildirim

TSMC’den Japonya’ya önemli yatırım

3D yonga üretimi konusunda TSMC ve Japon yonga destek hizmeti tedarikçileri bir araya gelerek verimli bir süreç ortaya çıkarmak istiyor. Japon hükümeti gelişmelerden memnun.

Yonga üretiminde gizli Japon kahramanlar Tam Boyutta Gör

Sektörde yonga üretim devi TSMC olsa da üretim teknolojileri geliştirme konusunda Japonya gizli kahraman. 40 yıllık birikime sahip olan Japonya ile teknoloji alışverişi yapmadan yenilik geliştirmek oldukça zor. 

Yonga sektöründe gizli Japonlar

Bugün ileri süreçlerde yonga dökümü yapmak için gerekli olan EUV maskelerini iki Japon firma ACG ve Hoya üretiyor. Litografi denilen ve çok karmaşık entegre devre desenlerini yüksek performanslı lensler kullanarak silikon katmanların üzerine yazma işleminde Nikon optikler hayati bir rol oynuyor. EUV maskelerin test edilmesi ise Japon Lasertec firmasından soruluyor. Yüz milyonlarca dolarlık EUV üretim sisteminin sektördeki lideri Hollandalı ASML olsa da arka planda Japonlar kritik rol oynuyor. 

Japon yetkililer döküm öncesi olarak tabir edilen bu süreçte söz sahibi oldukları için mutlular ancak döküm sonrası dediğimiz yani paketleme ve test süreçlerinde de iddialı olmak istiyorlar. Pek çok girişim bu konularda çalışıyor olsa da sektörün dikkatini çekmeyi başaramamıştı. Ta ki TSMC gelene kadar. 

Tayvanlı TSMC geçmiş yıllarda da Japon teknolojilerinden yararlanmıştı ancak kısa süre içerisinde ülkeye bir Ar-Ge merkezi kurmaya başlıyor. Bunun duyurusunu daha önce yapmıştı. Ar-Ge merkezinde yonga paketleme firması Ibiden, malzeme tedarikçisi JSR, paketleme uzmanı Shibaura Mechatronics ve plaka kesim aletleri üreticisi Disco gibi önemli Japon isimler yer alacak. Özellikle Ibiden’in tecrübelerinin bu seçimde etkili olduğu belirtiliyor. 

Yonga üretiminde gizli Japon kahramanlar Tam Boyutta Gör

Ar-Ge tesisinin amacı ise 3D yonga üretimi konusunda teknolojiler geliştirmek. Hatırlarsanız AMD’nin 3DV olarak tanıttığı ve Ryzen yongasının üzerine silikon desteklerle ikinci bir ön bellek katmanı ekleyerek verimliliği arttırdığı teknoloji gelecek açısından oldukça önemli. Aynı zar alanında daha esnek bir hareket imkânı sağlayan 3D yonga üretiminde TSMC de bir an evvel en iyisi olmak istiyor. 

Veri merkezlerinin daha verimli olmasını ve yapay zekâ uygulamalarının performansının artmasını sağlayacak olan 3D yonga üretiminde ultra hassasiyet ile bileşenlerin konumlanması veya ısı seviyelerinin korunması gibi hayati önem taşıyan işlemlerin yerine getirilmesi gerekiyor. TSMC de bu konularda Japon teknolojisini iyi etüt ederek hatasız bir üretim hattı kurmak istiyor. 

Diğer taraftan pandemi nedeniyle insan hareketliliğinin kısıtlanmış olması Ar-Ge merkezinin diğer bir nedeni. TSMC teknolojinin geliştirildiği yerde noktalar kurarak hareketliliği azaltmak istiyor zira Tayvan’da bu tesis kurulmuş olsaydı sürekli bir hareketlilik olacaktı.
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim