Anlık Bildirim

Yağmur ormanlarında 10.000’den fazla canlı nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya

Yayınlanan bir bilimsel rapora göre Amazon yağmur ormanlarında bulunan 10.000’den fazla canlı türü ormanların yok olması sebebi yüzünden nesli tükenme riski ile karşı karşıya.

Amazon Bilim Paneli tarafından hazırlanan 33 bölümlük rapor dünyanın dört bir yanından 200 bilim insanını bir araya getirdi. Dünyanın en büyük yağmur ormanında yapılan araştırmalar sonucunda 10.000’den fazla bitki ve hayvan türünün nesli tükenme riski oldukça yüksek.

10.000’den fazla canlı nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya Tam Boyutta Gör

Araştırma, yağmur ormanlarının küresel iklimde ne kadar önemli bir rol oynadığını gözler önüne serdi. Amazonların küresel ısınma karşısında en büyük silah olduğu belirtilirken ormanların yok edilmesinin kısa bir süre içinde sıfıra indirilmesi gerektiği ifade edildi. Bilim insanlarına göre 8.000’den fazla endemik bitki ve 2.300 hayvan yok olma riskiyle karşı karşıya.

Araştırmacılara göre yağmur ormanlarının kaderi küresel krizlerin çözümünün merkezinde yer alıyor. Brezilya’da Jail Bolsonaro’nun başa geçmesinden bu yana ormansızlaşma arttı. Geçen yıl ormansızlaşma oranı son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum halktan ve dünya hükümetlerinden büyük tepki çekti. Bolsonaro, korunan alanlarda madencilik ve tarım için çağrıda bulunmuştu. Bilim insanları ve çevreciler de bu durumun doğrudan yıkıcı bir etki yaratacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.

10.000’den fazla canlı nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya Tam Boyutta Gör

Yasa dışı tarım ve ağaç kesimi ormansızlaşmayı arttırıyor

2020’de ormansızlaşmanın bir önceki yıla göre yüzde 8 arttığı ve yıkımın yaklaşık yüzde 64’ünün ülkenin ormanlarında gerçekleştiği açıklandı. Raporda ayrıca, ormansızlaşmanın yüzde 18’inin yasa dışı tarım ve ağaç kesiminin neden olduğu belirtildi. Ormansızlaşmadaki bu yüksek artış da canlıların habitatını bozarak onları yok olma riski ile karşı karşıya bıraktı.

Kısa bir süre içinde önlem alınmazsa bu bölgedeki canlıların nesli tükenme riski oldukça yüksek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim