Anlık Bildirim

Yeni bir keşfe göre insanlar 120.000 yıl önce de kıyafet üretiyordu

iScience dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre bilim insanları Fas’ta bulunan 120.000 yıl öncesine ait bir mağarada giyim imalatına dair kanıtlar ortaya çıkardılar.

16 Eylül 2021’de iScience isimli dergide yayınlanan bir araştırmaya göre bilim insanları Fas’ta 120.000 yıl öncesine ait bir mağarada insanların kıyafet ürettiğine dair bilinen eski kanıtın ne olabileceğini buldular.

120.000 yıl önce insanların kıyafet imalatı yaptığı ortaya çıktı Tam Boyutta Gör

Fas’taki keşfi özetleyen makale, Almanya’daki Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü’nden antropolog Emily Hallet tarafından yayınlandı.

Hallet, bir grup araştırmacıyla birlikte Fas’ın Atlantik kıyısında önemli bir arkeolojik alan olan Contrebandiers Mağarası’nda bulunan bir dizi kemik parçasını araştırdı. Alanda bulunan 12.000 kemik parçasının 60’ının insanlar tarafından alet olarak kullanılan hayvan kemiklerine ait olduğu bulundu. Bu kemiklerin de deri işlemek için kullanılan kemiklerle eşleştiği belirtildi.

Hallet’in ScienceAlert’e çalışmaları ile ilgili verdiği demeçte, “Deri ve kürk gibi organik materyallerin bu kadar eski kayalarda korunması çok zordur. Bu yüzden biz arkeologlar da kalan kemik parçalarını incelemek durumundayız. Bu kanıt parçalarını bir araya getirerek kemiklerin deri ve kürk üretiminde kullanılmış olabileceğini düşünüyoruz.”

120.000 yıl önce insanların kıyafet imalatı yaptığı ortaya çıktı

Ancak keşfin kesin olarak kıyafet üretiminde kullanılmış olmama ihtimalini de belirtmekte fayda var. Hallet bununla ilgili şunları söyledi: “Bu kemiklerden yapılan aletlerin, kıyafet üretmek dışında başka amaçlar için deri üretmiş olma ihtimali mevcut.”

Mağarada etobur hayvanların derisi yüzülüyordu

Yine de uzmanlar, kürk ve deri gibi giysilerin o dönemlerdeki iklimlere karşı çok kullanışlı olabileceğini, bu yüzden de kıyafet üretiminin gerçekleşmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyor. Hallet’e göre insanlar tilki, çakal ve yaban kedileri gibi etoburların derisini yüzüp kendileri için kullanıyordu.

120.000 yıl önce insanların kıyafet imalatı yaptığı ortaya çıktı Tam Boyutta Gör

Son olarak uzmanlar, aletlerin kullanımındaki uzmanlığa bakıldığında bu uygulamaların daha eski ve büyük bir geleneğe ait olabileceğini düşünüyorlar: “Bu aletler büyük olasılıkla giysiler için kullanılıyordu. Arkeolojik kayıtlar ve genetik kanıtlara göre de bunlar Afrika’daki eski bir kökene işaret ediyor. Bu oldukça ilginç.”

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7046 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
fas, arkeoloji ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim