Anlık Bildirim

25. saat dilimi Ay'da olabilir: İşte bilim insanlarının yeni araştırması

Ay’da saat kaç sorusunun net bir cevabı yok ancak bilim insanları bunu değiştirmek için çalışmalara başladı. Ay, yakında kendi saat dilimine kavuşacak gibi görünüyor.
ESA araştırması Ay 25. saat dilimi Tam Boyutta Gör
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Ay’da uluslararası kabul görecek bir saat dilimi oluşturma fikrini araştırdıklarını söyledi.

Önümüzdeki on yılda hem devletlerin hem de özel sektörün daha fazla Ay projesi faaliyet göstermeye başlayacak ve paylaşılan ekipman projelerinin senkronize şekilde yerinde kullanıldığından emin olmak için Dünya’nın uydusunda bir saat dilimine gereksinim duyulacak. Şu anda her Ay projesi (örneğin; NASA’nın Artemis görevi) kendi programında çalışıyor.

Ay projeleri için bir saat dilimi gerekiyor

Uzay ajanslarının artık Ay’da uluslararası kabul görmüş ve standartlaştırılmış zaman dilimleri oluşturmaktan bahsetmesi, insanlığın kısa sürede ne kadar yol kat ettiğini gösteriyor. Birkaç yüzyıl önce uluslararası geçerli hiçbir zaman dilimi yoktu; ulaşım ve iletişim sistemleri tüm dünyaya yayılmadığından ihtiyaç da yoktu. Ancak 19. yy.’da demiryolu teknolojisinin hızla yaygınlaşması tüm bunları değiştirdi. Bununla birlikte zaman işleyiş kavramı da değişti.

Hedef diğer gezegenler

Bugün Dünya 24 saat dilimine sahip. 25.’si yakında Ay’da olabilir. Ay’da saat dilimi oluşturmanın zorluklarından biri; Ay’ın Dünya’nınkinden bağımsız kendi saat dilimine/dilimlerine sahip olup olmayacağına veya Ay’ın bölgelerinin Dünya’nın saatiyle senkronize edilip edilmeyeceğine karar vermek. Daha zor olanı, Ay’ın gezegenimize uzaklığa sebebiyle saatin Ay’da Dünya’dakinden daha hızlı işleyeceği gerçeğiyle başa çıkmak. ESA’ya göre bu zorluklar yakın zamanda alışacak ve hatta hedef diğer gezegenlerde de çalışan bir zaman sistemi oluşturmak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim