Anlık Bildirim

2500’den fazla web sitesi gizli kripto madencilik yapıyor

Ziyaret ettiğiniz bir sitede işlemciniz bir anda aşırı yüklenmeye başlıyorsa gizli bir sanal madencilik yazılımı arka planda çalışıyor ve sistemi sömürüyor olabilir.

Bir süre önce Pirate Bay platformunun web sitesini ziyaret eden kullanıcıların bilgisayarlarına gizli kripto madencilik yaptırdığı iddiası önemli bir soru işaretini kafalarda canlandırmıştı. Daha başka hangi web siteleri bu işi yapıyor?

Coinhive nedir?

Şu bilinen bir gerçek ki zamanını internet sitelerinde harcayan veya ofis işlerine bakan kullanıcıların bilgisayarlarında işlemci yükü oldukça az. Yani tüm potansiyel kullanılmıyor.

Bazı paylaşımcı (!) siteler ise madem işlemci çok yoğun değil atıl kalan kısmını kullanalım mantığıyla hareket ediyor. Sonucunda hiç bir şeyin farkında olmadan büyük bir sanal madencilik ağına dahil olmuş kullanıcılar ortaya çıkıyor.

Yapılan araştırmalara göre yaklaşık 2500 web sitesi, kodların arasına saklanmış gizli madencilik yazılımları ile ziyaret eden kullanıcıların bilgisayarlarını izinsiz kullanıyor. Ancak bunların pek çoğu bu işi kendisi yapmıyor.

Coinhive adında sırf bu amaçla kurulmuş olan bir platform gönüllü web sitelerine gizli yazılımı yerleştiriyor ve madenciliği kendisi yapıyor. Web siteleri de ziyaretçi trafiği oranında bu işten pay alıyor.

Bu sitelere ziyarette bulunan kullanıcıların işlemcilerinde aşırı bir yük artışı yaşandığı belirtiliyor. Kullanıcı sitede bulunduğu zaman içerisinde sahibine para kazandırmaya devam ediyor. Yani aslında ziyaretçiyi uzun süre tutabilen siteler sanal madencilik için ideal hale geliyor.

Bitcoin fiyatlarının 8000$ seviyesine çıktığı bir dönemde sanal madencilik çok revaçta bir meslek haline geldi. Sanal madenciler çok pahalı ve aşırı elektrik tüketen sistemler ile bir şeyler kazanmaya çalışıyor. Bazıları da ilginç fikirlerle madenciliğe yöneliyor. Üstelik bunu tabiri yerindeyse kol yorulmadan sadece hiçbir şeyden habersiz ziyaretçiler üzerinden kazanmak ne kadar etik bilemiyoruz. Sadece webde değil mobil cihazların tarayıcılarından da bu şekilde kazanç sağlamak mümkün. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11880 kez okundu.
18 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Bitcoin (BTC), crypto currency ve Internet
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim