Anlık Bildirim

3.5mm kulaklık girişi karşıtı cephe genişliyor

Bir akıllı telefonda mutlaka 3.5mm kulaklık girişi olmasını savunuyorsanız, yakın gelecekte azınlık durumuna düşebilirsiniz zira yonga devi Intel de farklı düşünüyor.

Son dönemde özellikle iPhone 7 iddiaları ile birlikte, 3.5mm kulaklığa ne kadar çok ihtiyacımız olduğuna dair tartışmalar alevlendi. Geçmiş yıllarda Vivo gibi firmalar incelik değeri nedeniyle 3.5mm kulaklık girişinden vazgeçmişti ancak bu büyük bir etki yapmamıştı. iPhone modellerinin büyük kitlelere ulaşması nedeniyle, bu karar büyük önem taşıyor.

Geçtiğimiz haftalarda, LeEco tarafından 3.5mm kulaklık girişi yerine USB Type-C üzerinden ses aktarımı tercih edilen akıllı telefonlar piyasaya sürülmüştü. Intel de, artık kulaklık girişinin kaldırılması gerektiğine inanıyor.

IDF 2016 Çin konferansında sunum yapan firma, pazardaki üreticilerin 3.5mm kulaklık girişini bırakarak USB Type-C üzerinden ses aktarımına yönelmesini istiyor. Böylece kullanımı daha basit cihazlar ortaya çıkacak ve güç yönetiminde de ilerleme sağlanacak.

Intel, USB Type-C üzerinden ses aktarımı için yeni bir standart üzerinde çalışıyor ve yaz aylarında bu standardı duyurmuş olacak. Üreticiler de, bu standardı temel alarak 3.5mm kulaklık girişi olmayan akıllı telefonlar geliştirebilecek.

USB Audio Device Class 2.0

Intel, USB Audio Device Class 2.0 adındaki yeni standardının içerisine USB Type-C ile olan kısmı ekleyerek kullanıma sunmayı planlıyor. Sesin veri bağlantı girişi üzerinden aktarılması demek, kulaklık üzerinde amplifikatör, dönüştürücü gibi bileşenlerin de olması demek. Normalde bu bileşenler mobil cihaz üzerinde yer alıyordu.

Intel bu bakımdan, çok amaçlı işlemci birimi - MPU adındaki bileşeni kullanmayı planlıyor. Böylece gürültü önleme, akustik ayarı, ses iletim noktaları gibi pek çok işlem MPU üzerinden yapılacak. Bununla birlikte, kulaklık fiyatları da maliyete binaen artacak. 

Lightning veya USB Type-C girişi üzerinden ses aktarımı yapmak, şüphesiz daha kaliteli ses tecrübesi sunacaktır ancak tüketici buna nasıl alışacak sorusu halen cevabını bulmadı. Android ve iOS cihazları arasındaki belki de tek ortak nokta 3.5mm kulaklık girişi. Bir kulaklığınız varsa, istediğiniz cihazdan müzik dinleyebiliyorsunuz.

Ses aktarımını veri bağlantı noktası üzerinden yaparsanız, bu kez Lightning ve USB Type-C olarak iki farklı ses standardı ortaya çıkacak. Ayrıca 3.5mm kulaklıklarınız da, eğer bir adaptörünüz yoksa mobil cihazlarınızda kullanılamaz hale gelecek. Örneğin bir iPad ve Android cihazı olan kullanıcı, iki farklı kulaklık taşımak zorunda kalacak. Ayrıca müzik dinlerken aynı anda şarj etmek mümkün olmayacak. Bunlar dezavantaj oluşturacak konular.

Elbette geçmiş yıllarda disket sürücü, Flash Player gibi pek çok kadim standarttan vazgeçildiğine ve yeni teknolojilere geçiş yapıldığına şahit olduk. Burada en önemli nokta, tüketicilerin buna alıştırılması olacak. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9763 kez okundu.
61 kişi, toplam 64 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
iphone 7, intel ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim