Anlık Bildirim

AMD EPYC: Sunuculara Zen dokunuşu

Ryzen ve Threadripper serilerinden sonra AMD, yeni Zen mimarisini şimdi de sunucu platformuna getiriyor. Intel Xeon ailesinin karşısına yerleşecek olan EPYC serisi, 32 çekirdeğe kadar ölçeklenebiliyor

Üzerinde uzun yıllar çalıştığı Zen mimarisini bu yıl itibariyle görücüye çıkaran AMD, ilk olarak ana akım masaüstü sistemlere sonrasında da üst seviye bilgisayar sistemlerine Ryzen adıyla ulaştırmaya başladı. Sunucu tarafında ise EPYC ismi ile yeni mimari karşımıza çıkacak.

İddialı
 

Intel’in Xeon ailesinin karşısına yerleşecek olan EPYC 7000 serisi, 32 çekirdeğe ve 64 izlek birimine kadar ölçeklenebilen işlemcilerden oluşuyor. Seride 9 adet işlemci mevcut. Çift soketli işlemciler 8, 16, 24 ve 32 çekirdekli şeklinde sıralanıyor. 10 veya 12 çekirdekli işlemcilere yer verilmemiş. Seri tamamen 2TB’a kadar 8 kanal DDR4 RAM bellek ve 128 PCIe hattı desteğinden yararlanıyor. TDP değerleri ise 120W-180W arasında değişiyor.

AMD yeni sunucu işlemcilerinde Infinity Fabric teknolojisine yer veriyor. Intel’in FSB tanımına denk gelen Hyper Transport üzerinde şekillenen Infinity Fabric, entegre devrelerin birbiri ile iletişim kurmasını sağlıyor. Çeşitli optimizasyonlara sahip olan ve açık kaynak geliştirilen Infinity Fabric hem Zen mimarisinde hem de Vega mimarisinde kullanılıyor. Teknolojinin bant genişlikleri platforma göre 30GBps-512GBps arasında değişiyor.

Diğer taraftan özel bir alt sistem güvenliği ile gelen EPYC işlemciler ayrıca sonraki nesiller ile anakart soketi bakımından da uyumlu olacak. Böylece sunucu işletenler için önemli maliyet tasarrufları sağlanabilecek.

AMD yeni platformunda donanım tabanlı bellek şifreleme ve sanallaştırma özellikleri ile farklılaşmayı planlıyor. Böylece veri merkezlerinde şifrelenmiş bellekler ile sanal makinelerin oluşturulması daha kolay hale gelecek.

AMD yeni EPYC işlemcileri için pek çok ortağı ile işbirliği halinde. HPE, Dell EMC, Microsoft gibi teknoloji devlerinin yakın zamanda EPYC trendine katılacağı tahmin ediliyor. 

 
AMD EPYC: Sunuculara Zen dokunuşu
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim