Anlık Bildirim

Andy Rubin : Android işletim sistemini ilk olarak fotoğraf makineleri için geliştirmiştik

Andy Rubin : Android işletim sistemini ilk olarak fotoğraf makineleri için geliştirmiştik

Uzun yıllar Google'ın Android bölümünde başkanlık yaptıktan sonra koltuğunu Sundar Pichai'ye devreden Andy Rubin, Tokya'da katıldığı bir konferansta işletim sistemi ile ilgili ilginç itiraflarda bulundu.

Andy Rubin, mobil bir işletim sistemi geliştirmek amacıyla kurdukları Android Inc. firmasının 2005 yılında Google tarafından satın alınması ile bugünlere kadar gelecek olan macerasına da başlamış oldu.

Rubin, konferansta Google'ın satın alma sürecinden önce ilk dönemlerde Android işletim sistemini dijital kameraları akıllı hale getirecek ve bilgisayarlara bağlayacak bir platform olarak geliştirmeye başladıklarını aktardı. Android veri merkezi adlı bir bulut depolama sunucusuna fotoğrafları aktarabilecek olan işletim sistemi, bununla birlikte dijital kamera sektörünün yavaş büyümesi nedeniyle amacına ulaşamadı.

Rubin bunun üzerine yatırımcılarına bir mail göndererek, Android işletim sistemini açık kaynak bir mobil cihaz çözümü olarak devam ettireceklerini duyurdu. Bugün Oracle ile olan davanın konusu olan Java çekirdeği dahil tüm yazılım temelini koruyan Rubin, T-Mobile ve Orange gibi firmalardan mühendisleri ekibe katarak, o dönem akıllı telefon pazarında mevcut olan Windows Mobile ve Symbian gibi rakiplerini hedef seçti.

İşletim sistemi geliştiricilerinin 100$'a kadar varan lisans ücreti almasını da göz önüne alan Rubin, endüstrinin fiyat konusunda hassasiyetini bildiği için Android işletim sisteminin ücretsiz olmasına karar verdi. 

Ağustos 2005'te Google tarafından satın alındıktan sonra Android, çekirdek özelliklerini muhafaza ederek buraya aktarıldı. 2010 yılında Avrupa ve Kuzey Amerika'da yüzde 9 gibi bir pazar payı hedefi olan Android şimdi bir milyar cihaz rakamına doğru gidiyor ve pazar payı da yüzde 72'ye ulaşmış durumda.

Android işletim sistemi artık sadece telefon değil, tablet, televizyon, set üstü TV kutusu, buzdolabı, fırın, kahve makinesi gibi pek çok sektörde de kullanılan bir platform haline geldi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim