Anlık Bildirim

Apple ve Qualcomm anlaşmaya vardı, yıllar süren davalar sonlanıyor!

Bugün yaşanan sürpriz gelişmeyle birlikte Apple ve Qualcomm arasında yıllardır süren anlaşmazlıkların sona erdiği öğrenildi. İki firma yeniden birlikte çalışacaklar.
Apple ve Qualcomm anlaşmaya vardı Tam Boyutta Gör
Son yılların teknoloji tarafındaki en büyük savaşını Apple ve Qualcomm arasında gördük. Özellikle Qualcomm’un patent ihlali iddialarıyla başlayan davalar uzun süre gündemi meşgul etmeyi başardı. Apple tarafından yayınlanan basın bildirisindeki sürpriz bir gelişmeyle birlikte iki firma, aralarında anlaşmaya vardıklarını ve devam eden tüm davaları sonlandıracaklarını açıkladı.

Neler yaşanmıştı?

Apple ve Qualcomm arasındaki dava 2017 yılının Ocak ayında başlamıştı. İki yıl süren anlaşmazlığın temel sebebi Qualcomm’a ait patentli modem teknolojilerinim Apple tarafından iPhone modellerinde izinsiz kullanılması oldu. Başta bu durumun iki firmaya yansımasını tam olarak göremesek de işler bazı iPhone modellerinin satışının Çin ve Almanya’da yasaklanmasına kadar büyüdü. Bunun dışında ABD’de de bazı küçük davaları kazanmayı başaran Qualcomm cephesi için durumun biraz daha yolunda gittiği söylenebilir. Ancak her halükarda Apple gibi önemli bir müşteriyi kaybetmek de Qualcomm için oldukça kötü bir durum. Hatta bu davaların Qualcomm'a yaşattığı değer kaybı sebebiyle önemli hasarlar verdiğini sizlere aktarmıştık.

Apple ve Qualcomm anlaşmaya vardı Tam Boyutta Gör

İçinde bulunduğumuz ayın en çok konuşulan konusu ise Apple’ın 5G modem yongası için tedarikçi bulamama sorunuydu. Qualcomm ile davalı olunca elindeki seçenekler haliyle azaldı. Hatta geçtiğimiz hafta Huawei’den bile “Apple’a 5G modem satmaya hazırız.” tarzında çıkışlar gördük. Çin ve ABD arasındaki gerilim düşününce Huawei mantıklı bir seçenek olmasa da Apple’ın Intel ve Samsung’un kapısını çalacağı düşünülüyordu. Bu anlaşmayla birlikte diğer modem tedarikçilerinin de etkileneceğini söyleyebiliriz.

Anlaşma sonrası ne olacak?

İki firma, arasındaki tüm davaları sonlandırmaya karar verdi. Apple, Qualcomm’a izinsiz kullandığı patentler için ödeme yaptı. Paylaşılan bilgiler arasında ödemenin miktarı yer almıyor. Tüm bu gelişmelerin ardından Apple ve Qualcomm altı yıllık global lisans anlaşması yaptıklarını açıkladı. 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren geçerli ve 2 yıl opsiyonlu olan bu lisans anlaşmasına ek olarak yonga tedarik etmek için de çoklu yıllık sözleşme yapıldı. Bu da yeni iPhone modellerinde Qualcomm modemleri görmeye devam edebileceğimiz manasına geliyor.

Apple ve Qualcomm anlaşmaya vardı Tam Boyutta Gör

Sonuç olarak yıllar süren anlaşmazlığın bugün itibariyle sonlanması oldukça ani bir gelişme oldu. Apple ve Qualcomm tarafı için bu anlaşma her ne kadar yararlı olsa da diğer modem tedarikçilerinin pek mutlu karşılamayacağını söyleyebiliriz. Örneğin anlaşma ortaya çıkar çıkmaz Intel tarafından telefonlar için 5G modem işinden çekildiklerine dair bilgiler geldi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim