Anlık Bildirim

Asetek'ten AMD'ye ihtar

Corsair ve NZXT iştirakleri ile yakından tanıdığımız Asetek ile Cooler Master arasındaki patent ihlali davası, soğutucu pazarını dolaylı olarak etkileyecek bir sürece doğru gidiyor.
2000 yılından bu yana faaliyette olan Asetek, geçen yıl Cooler Master markasının arkasındaki isim olan CMI firmasını hepsi-bir-arada soğutucularında kendi patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu. Jürinin, patentlerin ihlal edildiğine kanaat getirmesi ve Cooler Master'ın yüzde 14.5 lisans bedeli ödemesini istemesi sonrasında Asetek yeni bir dava daha açmıştı. 

Asetek yeni davada ABD'de satılan ve patentlerini ihlal eden Cooler Master markalı hepsi-bir-arada sıvı soğutucuların satışının durdurulmasını ve yüzde 25 lisans bedeli ödenmesini talep etmişti. Mahkeme Eylül ayındaki son kararında bu yıl satılan ihlal konusu CM soğutucularının satışının durdurulmasına ve yüzde 25 lisans bedeli ödenmesine hükmetti. Son karar ile ekran kartı pazarı için sıkıntılı günler başladı.

Asetek'in ihlal edilen patentleri; pompalı bir sıvı soğutma döngü sistemini, termal değişim odasını ve ısı değişim arayüzünü kapsıyor. Patent davasına konu olan soğutucular ise  Seidon 120M, Seidon 120XL, Seidon 240M, Seidon 120V, Seidon 120V Plus, Nepton 140XL, Nepton 280L, Glacer 240L şeklinde sıralanıyor.

Patent davası en çok AMD'nin büyük umutlarla piyasaya sürdüğü Radeon R9 Fury X ekran kartını etkiliyor zira bu kartta Cooler Master'ın patent ihlaline konu soğutucusu kullanılıyor. Asetek, AMD'ye bir ihtarname çekerek bahse konu ekran kartının satışının ABD'de durdurulmasını istedi. 

Asetek'in hedefinde ayrıca Gigabyte da var. Gigabyte GeForce GTX 980 WaterForce ekran kartında Seidon 120M soğutucusu kullanıldığı için bir ihtarname de bu firmaya çekildi. Gigabyte GV-N98TXTREME W-6GD model numaralı ekran kartı için Asetek'in incelemesi devam ediyor. Eğer ihlal durumu mevcutsa yine ihtar verilecek. 

Asetek'in yeni hamlesi pazarı epey karıştıracağa benziyor. Özellikle tatil ve alışveriş döneminin başladığı bir zaman diliminde gelen ihtarnameler firmaları oldukça zor durumda bırakacak. AMD ve Gigabyte firmalarından henüz konu ile ilgili resmi bir açıklama gelmedi.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim