Anlık Bildirim

Birleşik Arap Emirlikleri, Mars'ta sebze ve meyve yetiştirecek

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Dubai Air Show'a katılan Birleşik Arap Emirlikleri Uzay Ajansı (UAESA), kızıl gezegen Mars'ta bitki ve sebze yetiştirmek için çalışmalara başladıklarını açıkladı.
Son dönemlerde uzay araştırmaları ve yapay zeka gibi konulara verdiği önemle sıkça gündeme gelmeye başlayan Birleşik Arap Emirlikleri, geçtiğimiz günlerde yine ilginç bir proje açıkladı. Orta Doğu'nun zengin Arap ülkesi, Mars'ta sebze ve meyve yetiştirmek istiyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, bildiğiniz gibi Kızıl Gezegen'le ilgili birçok plana sahip. Ülkenin ulusal uzay ajansı henüz 2014 yılında kurulmuş olmasına rağmen BAE, JAXA'nın da yardımlarıyla beraber bundan sadece 3 yıl sonra 2020 yılında Mars'a bir uzay aracı göndermeyi hedefliyor. NASA'nın Kızıl Gezegen planlarına da destek olan Arap ülkesinin nihai hedefi ise Mars'ta bir şehir kurmak.


Koloni kurma planlarını ilk kez geçtiğimiz Şubat ayında açıklayan ülke, öncelikli hedef olarak önümüzdeki 20-30 yıl içerisinde ilk astronotlarını Mars yüzeyine indirmek olarak belirlemiş. Nihai hedef olan "Mars Şehri" içinse bundan 100 yıl sonrasını, yani 2117 yılını hedefliyorlar. BAE, bu 100 yıllık uzun yolculukta öncelikle uzay araştırmalarındaki konumlarını çok daha ileriye taşımak ve gençlere uğrunda çalışılacak bir hedef vermek istiyor.

"Mars'a gittiğimizde bir şeyler yememiz gerekecek"


Geçtiğimiz günlerde Dubai Air Show'a katılan Birleşik Arap Emirlikleri Uzay Ajansı, Mars'ta bir koloni kurmadan önce gezegende sebze ve bitki yetiştirmeye başlayacalarını söylüyor. Yeryüzü'ndeki çöller ve Mars toprağının benzer nitelikler taşıdığını belirten UAESA yetkilisi Rashid Al Zaadi,"Mars'a insanlar gönderdiğimizde, bir koloni kurduğumuzda doğal olarak beslenme ihtiyacımız da olacak. Mars toprağında çeşitli bitki türlerinin yetiştirilebileceği hali hazırda bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Domates, çilek, marul ve hurma ağacı gibi sebze ve meyve türlerini yetiştirmeye başlayabiliriz." ifadelerini kullanıyor. Rashid Al Zaadi, Mars'ta bitki yetiştirme üzerine araştırmalar yapan şirketlerle beraber şimdiden çalışmalara başladıklarını söylüyor.

Birleşik Arap Emirlikleri haricinde ABD uzay ajansı NASA'nın da Kızıl Gezegen'de bitki yetiştirme üzerine çalışmalar yaptığını biliyoruz. Bu konuda Uluslararası Patates Merkezi'yle (International Potato Center) birlikte çalışan NASA, yaklaşık 4500 patates türü içerisinden 100 aday belirlemiş ve 2016 yılında testlere başlamıştı. Bu testlere bir süre devam eden IPC ve NASA ikilisi, nihayet geçtiğimiz Mart ayında alınan ilk sonuçların oldukça olumlu olduğunu açıklamıştı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4790 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Mars, uzay araştırmaları ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim