Anlık Bildirim

Camı unutun, İşte şeffaf tahtalar

Pencereleriniz gelecekte tahtadan yapılabilir. Tahtanın kullanım alanlarını genişletmek isteyen Kraliyet Teknoloji Enstitüsü'nden İsveçli bilim insanları şeffaf tahta üretmeyi başardılar.
Tüm teknolojik gelişmelere rağmen tahta, sağlamlığı ve ucuzluğuyla hala en güvenilir yapım malzemelerinden birisi. Bu güvenilir malzelemelerin kullanım alanını genişletmek isteyen İsveçli bilim insanları şeffaf tahta üretmeyi başararak çok önemli bir buluşa imza attılar.

Şeffaf tahtaların pencere yapımı ve güneş hücrelerini kaplama gibi birçok alanda kullanılabileceğini belirten araştırmacılar,"Düşük fiyatı, yenilenebilir olması ve kolay ulaşılabilirliğiyle şeffaf tahtalar güneş hücreleri için iyi bir materyal olabilir. Özellikle de geniş alanlara yerleştirilecek güneş panelleri için daha da büyük bir öneme sahip olacak." ifadelerini kullanıyorlar.


Şeffaf tahta elde etmek için araştırmacılar öncelikle tahtadaki tüm lignini çıkartmışlar. Tahtaya rengini veren ligninin çıkartılması tabii ki de şeffaf bir malzeme elde etmek için yeterli olmamış. Bu işlem sonrasında lignini çıkartılmış bembeyaz bir tahta elde eden araştırmacılar daha sonra ellerindeki bu malzemeye prepolymerized methyl methacrylate (PMMA) isimli şeffaf bir madde yerleştirerek ışık geçirgenlik oranını %85'e kadar çıkarmayı başarmışlar.

Ulaştıkları sonuçları Biomacromolecules üzerinden yayımlayan Kraliyet Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları şimdi üretim sürecini mümkün olduğunca hızlandırıp maliyeti de düşürmeye çalışıyorlar. Araştırmacılar aynı zamanda şeffaflığı artırmak için farklı tahta türleri üzerinde de araştırmalarını sürdürüyorlar.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6359 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
bilim, şeffaf tahta ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim