Anlık Bildirim

Elektronik sigara buharı ağır metaller içeriyor

John Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu'nun araştırmasına göre elektronik sigaralardan çıkan buharda ciddi seviyede krom, nikel ve kurşun gibi ağır metaller bulunuyor.

Elektronik sigara buharı ağır metaller içeriyor Tam Boyutta Gör
 

Tütün kullanımını azaltmak için sigaraya karşı sağlıklı bir alternatif olarak değerlendirilen elektronik sigaralar, oldukça rağbet gören bir ürün çeşidi haline gelmiş durumda. E-sigaraların kullanımının bu denli artması sonucunda İngiltere'de, e-sigaraların bir ilaç gibi eczanelerde satılması gündemde. Bununla birlikte son dönemde e-sigaralar hakkında yapılan bazı araştırmalar e-sigaraların güvenilirliğini tartışılır hale getirdi. Bu araştırmalardan birini yapan John Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu(JHSPH) ise e-sigara buharının insan sağlığı için tehlikeli olabileceğini ortaya çıkardı.


15 farklı ağır metal araştırıldı 

E-sigaralarda 15 farklı ağır metalin ne ölçüde ortaya çıktığını tespit etmeye çalışan araştırmacılar, 56 e-sigara kullanıcısının katılımıyla araştırmayı gerçekleştirdi. Her katılımcının kendi cihazının incelemeye alındığı araştırmada, elektronik sigara sıvısında araştırma konusu metallere oldukça az miktarda rastlanılırken bu sıvıların cihazın ısıtma bobinlerine temas etmesinin ardından söz konusu metallerin miktarının önemli ölçüde arttığı tespit edildi. Araştırmacılara göre sıvının bobinlere temas etmesiyle birlikte ağır metallerin miktarı artarken e-sigara buharında da benzer oranlarda ağır metallere rastlanıldı. 


 

Araştırma sonuçlarına göre e-sigara buharlarında en çok bulunan metaller; krom, nikel ve manganez olurken bu metallerin birçoğunun e-sigaradaki emisyon oranlarının standart sigaralarla aynı ölçüde veya standart sigaralardan daha yüksek olduğu belirtiliyor. Araştırmada incelenen e-sigaraların hepsinde buhar örneklerinde krom, nikel ve kadmiyum emisyonunun standart sigaralardan daha yüksek olduğu; bazı e-sigara buhar örneklerinde ise kurşun emisyonunun standart sigaralarla eşit seviyede olduğu da araştırma sonucunda özellikle vurgulandı.


Bobin yenilemek yetersiz 

Öte yandan araştırmadaki bir diğer ilginç sonuç ise bobin yenileme sıklığı ile ağır metal oranı arasındaki ilişki oldu. Rapora göre e-sigara bobinlerinin sık sık yenilenmesi söz konusu ağır metallerin oranının azaltılmasını sağlamıyor; aksine bobin ne kadar yeni olursa e-sigara buharındaki metal konsantrasyonu da o ölçüde artıyor. 


Tabi e-sigara kullanıcılarının bu ürünleri ne sıklıkla kullandıkları ya da e-sigara buharından uzak durmaya çalışıp çalışmadıkları gibi detaylar bilinmediği için araştırmacılar, e-sigara buharındaki ağır metallerin doğrudan etkileri konusunda herhangi bir açıklama yapabilmiş değil. Bununla birlikte araştırmada ulaşılan değerlerin çoğunun ABD Çevre Koruma Ajansı'nın belirlediği standartların üstünde olduğu bildirildi. E-sigaraların standart sigaralara karşı ''tamamen sağlıklı'' bir ürün olmadığını vurgulayan araştırmacılar; e-sigarayı, standart sigaralara kıyasla kullanıcılara daha az zarar veren alternatif olarak tanımlıyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7960 kez okundu.
22 kişi, toplam 25 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
e-sigara, elektronik sigara ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim