Anlık Bildirim

Firefox OS sizlere ömür

Çok düşük maliyetlerle akıllı telefon üreterek ses getirmek amacıyla yola çıkan Firefox OS mobil işletim sistemi, bugün gelinen noktada artık kendisini devam ettiremeyecek durumda.

Mozilla'nın giriş seviyesi akıllı telefon pazarında yeni bir bakış açısı oluşturma ve kalıcı olma adına geliştirmeye başladığı Firefox mobil işletim sistemi, aradan geçen 2.5 yılın ardından rafa kalkıyor. Pazarda hayal kırıklığı yaratan Firefox OS artık Nesnelerin İnterneti sektöründe yaşayacak. 

Mozilla, 2012 yılı ortalarında çok ucuz akıllı telefonlara imkan sağlayacak Boot to Gecko platformunu duyurmuş sonrasında ise ismini Firefox OS olarak değiştirmişti. HTML 5 tabanlı olan Firefox OS platformu hızlı ve akıcı bir arayüze sahipti. Ayrıca üçüncü taraf uygulama desteği ile birlikte Android veya iOS platformlarından da geri kalmayacaktı. 

Mozilla'nın amacı akıllı telefonlarını 25$ seviyesinden piyasaya sürebilmekti. Ayrıca ZTE, Alcatel gibi bazı üreticiler de platformu destekleme kararı almıştı. Bugüne kadar yaklaşık 10 adet Firefox akıllı telefonu piyasaya sürüldü. Ayrıca Hindistan'da 33$ seviyesinden bir Firefox akıllı telefonu satışa çıktı ancak beklenen ilgi yakalanamadı. 

Aynı dönemlerde Android işletim sisteminin giriş seviyesi pazarda da etkili olmaya başlaması Firefox OS'nin tüm hayallerini suya düşürdü. Xiaomi, Yureka gibi bölge oyuncularının ucuz akıllı telefonları ile vurulan Firefox OS, sonrasında Android One platformu ile birlikte iyice pazara havlu attı. 

Mozilla, Firefox OS platformunun ve cihazlarının geliştirilmesine son vereceğini yılın başlarında dile getirmeye başlamıştı. Hafta başında ise bu kararını resmi olarak açıkladı. Firma, Firefox akıllı telefonlarında mümkün olan en iyi kullanıcı tecrübesini sunma konusunda başarısız olduğunun da altını çizdi. 

Bundan sonra piyasada yeni bir Firefox OS akıllı telefonu görmek mümkün olmayacak. Zaten geçen yıl ortalarından bu yana yeni bir akıllı telefon duyurusu da olmamıştı ve bir iptal kararı bekleniyordu. Bu hafta iş sadece resmiyete dökülmüş oldu. Mozilla'nın bağlantılı cihazlardan sorumlu başkan yardımcısı Ari Jaaksi, Firefox OS platformunu Nesnelerin İnterneti sektöründe kullanmak istediklerini dile getirdi.  

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8607 kez okundu.
16 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
firefox os dead, firefox os ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim