Anlık Bildirim

Gök Sarayı ilk misafirlerini ağırlıyor: Çin'in altıncı insanlı uzay görevi başladı (Video)

Çin'in altıncı insanlı uzay görevi Shenzhou 11 bu sabah başladı. Jing Haipeng and Chen Dong isimli iki taykonot geçtiğimiz ay yörüngeye yerleştirilen Gök Sarayı-2'ye doğru harekete geçtiler.
Çin'in Eylül ayında yörüngeye yerleştirdiği uzay laboratuvarı Tiangong-2'nin (Gök Sarayı 2) ilk misafirleri yerel saatle bu sabah 07.30'da (TSİ 02.30) fırlatıldı. Yine Çin'e ait olan Long March-2F roketi ve Shenzou-11 uzay kapsülüyle birlikte fırlatılan taykonotlar önümüzdeki 1 ay boyunca Gök Sarayı'nda kalacak ve çeşitli testler gerçekleştirecekler.

Çin tarihinin altıncı insanlı uzay görevi olan Shenzhou 11'de Jing Haipeng and Chen Dong isimli iki taykonot şu anda Yeryüzü'nden 393 kilometre yükseklikte bulunan Tiangong-2'ye fırlatıldı. Yaklaşık iki gün içerisinde uzay laboratuvarına ulaşacak olan Çinli uzay insanları 1 ay uzunluğundaki görevleriyle aynı zamanda uzayda en fazla süre geçiren taykonotlar olacaklar. (Bir önceki rekor 15 gündü)

Haipeng ve Dong, uzay laboratuvarına ulaştıktan sonra çeşitli deneyler gerçekleştirmeye başlayacaklar. Uzayda bitki yetiştirmek ve ultrason ekipmanlarıyla uzayın insan bedeni üzerindeki etkilerini incelemek gibi ilginç deneylere imza atacak olan taykonotlar ayrıca bilgisayar ve yaşam destek sistemlerini de test edecekler.

Kalıcı uzay istasyonu Tiangong-3'e doğru

Rusya ve ABD'nin ardından kendi insanlı uzay görevlerini yapabilen üçüncü ülke olan Çin, kalıcı uzay istasyonu Tiangong-3'e doğru emin adımlarla ilerliyor. Tiangong-3 öncesinde yörüngeye yerleştirilen ikinci uzay laboratuvarı Tiangong-2 hatırlayacağınız üzere henüz geçtiğimiz ay fırlatılmıştı. Küçük boyutlarına rağmen tıpkı normal bir uzay istasyonu gibi çalışabilen Tiangong-2 yaklaşık 10 metre uzunluğa ve 8.6 tonluk bir ağırlığa sahip. Gök Sarayı, iki yıllık görev süresinin ardından Yeryüzü'ne geri düşecek.

Çin'in Tiangong-3 öncesinde hazırlık amaçlı yörüngeye yerleştirdiği ilk uzay laboratuvarı Tiangong-1'de 2011 yılında yörüngeye yerleştirilmiş ve üzerinde bazı testler gerçekleştirilmişti. İki farklı insanlı göreve de ev sahipliği yapan laboratuvar aynı zamanda Çin'in ilk taykonotlarını da bünyesinde ağırlamıştı.
Çin'in 2022-2024 gibi yörüngeye yerleştirmeyi hedeflediği kalıcı uzay istasyonu Tiangong-3 projesi hakkında ise şu an için çok detaylı bilgilere sahip değiliz; ancak uzay istasyonunun modüler bir yapıya sahip olacağını ve ekstra parçaların eklenebileceğini biliyoruz. Örneğin yine Çin'in geliştirdiği, Hubble'dan 300 kat daha güçlü olacağı söylenen bir uzay teleskobu Tiangong 3'e kenetlenebilecek. Uzay istasyonunun ayrıca 3 farklı taykonota tam 1 yıl boyunca ev sahipliği yapabileceği söyleniyor.
Tiangong 3 ve Tiangong 2'nin temsili görselleri:
Gök Sarayı ilk misafirlerini ağırlıyor: Çin'in altıncı insanlı uzay görevi başladı (Video)
 

Çin'in gelecek planları: Mars'a gözlem aracı, Ay'a insan indirmek

Uzay araştırmalarının lider ülkesi olmayı hedefleyen Çin'in gelecek planları da oldukça etkileyici. 2018 yılı içerisinde Ay'ın karanlık tarafına bir uzay aracı indirmeyi hedefleyen uzak doğu ülkesi, 2022 yılında da Kızıl Gezegen'e bir gözlem aracı indirmeyi hedefliyor. Ayrıca 2022-2024 gibi kendi uzay laboratuvarına sahip olmanın planlarını da yapan Çin'in nihai hedefiyse 2030'lu yıllar içerisinde uydumuz Ay'a bir insan indirmek olacak. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3324 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Çin Ulusal Uzay İdaresi, tiangong 2 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim