Anlık Bildirim

Japonya’da mobil oyun geliştirme maliyetleri yükseliyor

Global çapta başarılı olmak için mobil oyunlara büyük yatırımlar yapmaya başlayan Japon geliştiriciler, sonuç olarak ülkede geliştirme maliyetlerinin yükselmesine sebep oldu.

Uygulama mağazalarında ses getirecek mobil yapımların ortaya çıkması için belirli bir yatırım yapılması gerekiyor. Bu yatırım binlerden başlayıp milyon dolarlara kadar çıkıyor. Yapılan yeni bir araştırma Japonya’da mobil oyun geliştirme maliyetlerinin arttığını gösteriyor.

 

Artış kaçınılmaz

 

Symbian dönemlerinde piksel tabanlı grafiklerine alıştığımız mobil oyunlar bugün masaüstü versiyonlarına taş çıkartacak derecede kaliteli olabiliyor. Zaten mobil oyun gelirlerinin oyun sektöründe bilgisayar ve konsol gelirlerini geride bırakması da artan ilginin ne derece olduğunu göstermeye yetiyor.

 

Son dönemde Japon geliştiriciler de mobil tarafa daha çok yatırım yapmaya başladı. Aslında mobil oyun sektörü Japonya’da çok önemli gelirlere sahip ancak rekabet için deniz aşırı pazarlara da açılmak şart. Bu bakımdan oyunlarda farklı dil seçenekleri veya simgeleri yerleştirmek gerekiyor. Bu da maliyeti arttırıyor.

 

Analiz uzmanı Serkan Toto tarafından verilen bilgilere göre mobil oyun geliştirme maliyetleri 3.5 milyon dolardan 9 milyon dolara yükseldi. Bu rakama pazarlama ve dağıtım masrafları dahil edilmiyor Yani sadece geliştirme masrafları. DeNA, GREE gibi ülkenin tanınmış oyun stüdyoları maliyetlerin daha da artacağını düşünüyor.

 

Bu stüdyolar global olarak oyun dağıttığı için artan maliyetlerin bir etkisinin olacağı açık. Son olarak Nintendo’nun Super Mario Run oyunundaki ücret modeli çok eleştirildi ancak firma bu tavrından vazgeçmedi. Daha fazla oyunla mobil dünyada yer almak isteyen Nintendo, tek bir yoldan gitmeyeceğini ve farklı gelir yöntemleri deneyeceğini belirtiyor. Önümüzdeki dönemde mobil oyunlarda daha agresif ücret elde etme yöntemleri görmek şaşırtıcı olmayacaktır.

 

Tüm dünyada olduğu gibi Japonya’da da mobil oyunlar önemli bir ekonomi haline geldi. 2017 yılında 65 milyon oyuncu mobil oyunlara 12.5 milyar dolar yatırması bekleniyor. Geçen yıl mobil oyunlar 6.5 milyar dolar ile oyun sektörünün faaliyet karının yüzde 52’sini toplamıştı.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim