Anlık Bildirim

Lenovo: Microsoft, mobil işletim sistemine sahip çıkmıyor

Mobil cihaz pazarında en uzun ömürlü platformlardan birisi olan Windows, yavaş yavaş yok olmaya yüz tutuyor. Üretici ortaklar Microsoft’un samimiyetinden şüpheli.

Microsoft’un mobil cihaz pazarındaki hikayesi uzun yıllar öncesine dayanıyor. Bugünün popüler işletim sistemlerinin henüz bulunmadığı bir dönemde mobil pazara atılan Microsoft, Windows Mobile ile önemli bir başarı elde etmişti. Bununla birlikte bir önceki işletim sistemini tarihe gömen stratejisi firmaya yarar getirmedi.

Mobil Macerası

Akıllı telefonların yaygınlaşması ile PDA tarafından bu cepheye doğru yönlenen firma WM 6.5 ile bazı modellerde kendisine yer bulmuştu. Hantal bir yapıdan kurtularak daha modern bir sisteme geçmek isteyen Microsoft, radikal bir kararla Windows Phone 7 işletim sistemini tanıttı ve WM platformunu geride bıraktı.

Bugünün Windows işletim sistemlerinde izlerini görebileceğimiz Windows Phone 7 o dönem için önemli bir adım olarak görülmüştü ancak rekabette kalıcı olabilmek adına yine radikal bir kararla geride bırakıldı ve Windows Phone 8 işletim sistemine geçildi.

Nokia’nın desteğiyle yaygın bir kullanım alanı bulan Windows Phone 8, bir dönem yüksek satış rakamlarına ulaşsa da yine rekabetin gerisinde kalmaya başladı ve Microsoft’tan yine radikal bir hamle geldi. Bu kez Windows Phone 8 geride bırakıldı ve Windows 10 mobil işletim sistemine geçildi.

Şimdi

Büyük vaatler ile piyasaya sürülen Windows 10 mobil işletim sistemi ne yazık ki beklenen etkiyi yaratamadı ve soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Microsoft donanım konusunda aktif rol almak istemiyor ve üretici ortaklarını teşvik ediyor. Bununla birlikte ortaklarını da ikna edebilmiş değil.

Bir süre önce Japon pazarı için bir Windows 10 mobil işletim sistemli akıllı telefon piyasaya süren Lenovo, şaşırtıcı bir açıklama yaptı. Firma yöneticilerinden Gianfranco Lanci bundan sonra herhangi bir Windows 10 mobil telefonu üretmeyeceklerini açıkladı. Firma, önümüzdeki yıllarda Microsoft’un mobil pazarda ciddi olduğuna ve işletim sistemini destekleyeceğine inanmıyor.

Lenovo’nun endişelerinde haklılık payı yok değil. Microsoft, işletim sistemini uzun yıllar destekleyeceğini açıklamıştı ancak hali hazırda birkaç tane model mevcut. Sadece HP Elite X3 modeli diğer amiral gemi modelleri ile yarışacak kapasitede. Bunun haricinde kalan Windows telefonları ise neredeyse bir yıl önce tanıtılmıştı.

Muhtemelen diğer üreticiler de Lenovo ile aynı düşünceye sahip. Geçmiş yıllarda Windows ekosisteminde görme imkanına sahip olduğumuz LG, HTC, Samsung, Huawei gibi isimler artık yok. Tekrar ekosistemde olacaklarına dair bir işaret de yok. Bu gelişmeler kafalardaki soru işaretlerini arttırıyor.

Microsoft’un Windows 10 mobil üzerinde çalışmaya devam ettiği ve gelecek yıl Continuum özelliğini de geliştirecek Redstone adında büyük bir güncelleme hazırladığı biliniyor. Bununla birlikte henüz endişeleri giderebilmiş değil. Üretici ortakların da desteğini kaybederse, Windows 10 mobil beklenmedik bir anda rafa kalkabilir. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4894 kez okundu.
22 kişi, toplam 24 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
microsoft, windows 10 mobile ve Mobil Teknolojiler
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim