Anlık Bildirim

Milli savaş uçağına ilişkin detaylar netlik kazanmaya başladı

Milli Muharip Uçak Projesi kapsamında süreç ve detaylar yavaş yavaş şekilleniyor. Tamamen yerli olması hedeflenen uçak için 300 proje yürütülecek. İşte ilk uçuş tarihi ve diğer detaylar:

Milli savaş uçağına ilişkin detaylar netlik kazanmaya başladı Tam Boyutta Gör

Askeri savaş uçağı ihtiyacının karşılanması ve çağa uygun modern niteliklerde bir uçak ortaya çıkarılması adına ortaya çıkan Milli Muharip Uçak Projesi için güncel bilgiler paylaşılmaya devam ediyor.
Tamamen yerli teknolojiler ile üretilmesi hedeflenen uçağın geliştirilmesi esnasında eş zamanlı ve koordineli olarak 300 proje yürütülmesi öngörülüyor. Onlarca firmanın üretimde etkin rol oynayacağı uçaktaki her bir proje rekabete dayalı olarak performans odaklı yürütülecek. Bu fikirden yola çıkarak her projenin bütçesi belirlendikten sonra en az 2 firmaya verilmesi planlanıyor. Buna göre en az 1000 proje takımı kurulacak. Teklifler proje yönetimince kabul edilecek ancak onay aşamasında teknik olgunluğa TÜBİTAK, finansal duruma ise KOSGEB karar verecek.


İlk Uçuş Ne Zaman?

Milli Muharip Uçak Projesi, projede yer alacak şirketler için de önemli bir bilgi birikimi sağlamasının yanı sıra ülke genelinde teknolojik kalkınma adına itici etki yaratacak. Rüzgar tünelleri, komplike aviyonik sistemler, radar, görünmezlik, yeni nesil silah teknolojileri, iniş takımları, motor sistemleri, lastik gibi bir çok alanda tamamı yerli geliştirmeler yapılması hedefleniyor.


Tabi projelerin gidişatına göre uçağın yerlilik oranı netlik kazanacak. Hedef %100 yerli olsa da projeler nihayete ermeden kesin bir ifade kullanmak biraz hayalci bir yaklaşım olacaktır. Zaten motor için Savunma Sanayii Müsteşarlığı General Electric, Pratt & Whitney ve Eurojet Turbo firmalarına bir katılım daveti mektubu da yollamıştı. Sonrasında ise EJ200 adlı motorun üreticisi Eurojet ile bir mutabakat anlaşmasının da imzalandığı basına sızmıştı. Aynı motor Eurofighter Typhoon’da kullanılıyor.


Bu da demek oluyor ki motor için %100 yerli ifadesini kullanamayacağız. 2023 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi hedeflenen uçağın Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine dahil olması ise 2030’lu yıllara sarkacak.


TUSAŞ tarafından şekillendirilen proje, TUSAŞ TF-X adıyla anılıyor. 2011 yılında tasarım çalışmalarına başlanan proje, Eylül 2013’te şekil kazanmış. Projenin tasarımı ve simülasyonları konusunda SAAB Havacılık ile Kavramsal Tasarım için teknik bilgi ortaklığı anlaşması imzalanmış. 1. Aşamanın tamamlanması ile sona eren anlaşmada 2. Aşama için BAE Systems ile görüşülüyor. Bu aşamadaysa Ön Tasarım desteği alınacak.

Projede Eğitim Uçağı (TX) ve Muharip Uçak (FX) olmak üzere iki farklı modelin ortaya konması hedefleniyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
16215 kez okundu.
68 kişi, toplam 79 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uçak, milli muharip uçak projesi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim