Günümüzde tarayıcılar üzerinden oynanabilen sayısız oyun var ancak tarayıcıların yapısı gereği yerleşik masaüstü oyunlar gibi büyük işlem gücünden kaçınmak zorunda. Bu da düşük performanslı oyunlara neden oluyor. Mozilla ise bunu bir şekilde aşmak niyetinde.
İlginizi Çekebilir
Tarayıcıda AAA oyunlar
Dünya çapında ağ standartlarını belirleyen W3C organizasyonu tarafından geliştirilen WebAssembly teknolojisi tam da bu soruna hitap ediyor. Teknoloji aslında C veya C++gibi üst seviye programlama dillerini bir tarayıcıda çalışacak şekilde optimize eden düşük seviye bir programlama dili. Böylece oyun, tasarım, video düzenleme veya bilimsel görsellik gibi yoğun kaynak gerektiren uygulamalar çok hızlı ve akıcı bir şekilde tarayıcıda çalıştırılabiliyor.
WebAssembly tabanlı uygulamalar tarayıcıya ulaşmadan önce kendi içerisinde dil analizi ve işlemeyi hallettiği için ağır yükü almış oluyor. En büyük avantajı bu. Javascript tabanlı uygulamalar ise tarayıcı içerisinde pek çok kod çalıştırıyor ve hangi yolun en iyi sonucu vereceğini anlamaya çalışıyor. Bu nedenle de tarayıcı yavaşlamaya başlıyor.
WebAssembly dolaylı olarak Google Chrome ve Microsoft Edge tarafından destekleniyordu ancak Mozilla teknolojiyi doğrudan tarayıcısına entegre eden ilk geliştirici olacak. Bu sayede Doom gibi oyunların tarayıcı üzerinden platformdan bağımsız oynanabilmesinin önü açılacak. Zaten Mozilla teknolojiye en fazla katkı yapan kuruluş durumunda.
Ayrıca Bkz. "Drone ve robot projeleri için Nvidia Jetson TX2"Mozilla sadece web üzerinde değil mobil tarayıcılarda da WebAssembly teknolojisini kullanmayı planlıyor. Böylece mobil taraftaki popüler oyunların tarayıcı üzerinden de gelecekte akıcı bir şekilde oynandığına şahit olabileceğiz. Mozilla Firefox tarayıcısının en yeni sürümünde WebAssembly beta olarak kullanıma sunuldu.
https://www.engadget.com/2017/03/07/mozilla-video-games-browser/ Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Örneğin psikolojide hala ölçek kelimesi bir dolu anlamda kullanılıyor. Uzmanlar bile bazen yanlış kullanabiliyor.