Anlık Bildirim

Türk uçakları, düşmanları ASELSAN’ın teknolojileri ile tanıyacak

ASELSAN, Milli Savunma Bakanlığı ile imzalanan bir anlaşma çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri için Dost Düşman Tanıma Tanıtma Sistemleri’ni hazırlayacak. İşte konuya ilişkin tüm detaylar:

Türk uçakları, düşmanları ASELSAN’ın teknolojileri ile tanıyacak Tam Boyutta Gör

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de ihtiyacı olan ve bir süredir konuşulan Dost Düşman Tanıma Tanıtma Sistemleri için ASELSAN ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasında bir anlaşma imzalandı. Buna göre ASELSAN uzunca bir süredir üzerinde çalıştığı ve nihai hale getirilen IFF Mod-5’i TSK’nın kullanımına sunacak. Daha önce F-16 savaş uçaklarında denen sistem şimdi daha geniş ölçekli bir kullanım imkanına kavuşuyor.


NATO’daki gelişmelere paralel olarak üretilen ve gelişmeler ölçeğinde güncellenen sistem, STANAG 4193 uyumlu ve Mod 5/S yetenekli. STANAG 4193 NATO tarafından kabul edilmiş standartları içeren bir yapı. Mod 5/S ise IFF’in sorgu yapısını ifade ediyor. En güncel sistem olan bu teknoloji şifreli bir şekilde uçakların yer istasyonu ile saniyede 5 ile 9 kez arasında iletişim kurarak, hedefteki uçağın dost mu yoksa düşman mı olduğunu ayırt etmeye yarıyor.

Yer sistemlerinde kullanılan örnek bir IFF cihazı

Uçağın kokpitinde yer alan örnek bir IFF cihazı


Dünyada 7 Ülkede Var 

Toplamda 27 Milyon 975 Bin Dolar bedelle gerçekleştirilen anlaşma kapsamında TSK, yerli kaynaklarla üretilmiş bir teknolojiyi kullanma imkanına kavuşacak. Bu da bir anlamda askeri anlamda yumuşak bir karnı koruma altına almak şeklinde yorumlanabilir zira daha önce ABD’nin dost – düşman anlayışı ile geliştirilmiş bir teknoloji kullanılıyordu.

Bu cihazlar şifreli bir yapıda üretildiğinden sonradan modifiye edilmesinin imkanı yoktu. ASELSAN’ın ürettiği cihazlarda ise ülkemizin askeri duruşu ölçeğinde dost – düşman ayrımı belirlenmiş durumda. Mesela artık İsrail uçakları dost statüsünden çıkarılmış durumda. Yani gerektiği durumda Türk pilotları İsrail uçaklarına da yıldırıcı güç uygulayabilecek.


Bu arada dünyada sadece 7 ülkede yerel kaynaklarla geliştirilmiş Dost Düşman Tanıma Sistemleri kullanılıyor. Aselsan’ın hazırladığı ürünler, ilerleyen dönemlerde diğer ülkelerin de kullanımına sunulabilecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
13000 kez okundu.
19 kişi, toplam 20 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
tsk, aselsan ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim