Anlık Bildirim

Zorlu Grubu 30 dolarlık nikeli işleyip 11 bin dolara satacak

Zorlu Grubu'nun Manisa Gördes'te bulunan Meta Nikel tesisinde 100 ton topraktan 2 ton nikel elde ediliyor. Elde edilen nikel işleniyor ve 30 dolarlık nikelden 11 bin dolarlık maden oluşturuluyor.

Dünyadaki 90 çeşit madenin 77’si Türkiye’de bulunuyor. Buna rağmen maden ithalatına yıllık 11 milyar dolar kaynak ayırıyoruz. Çünkü cevher halinde bulunan madenler kazanç sağlamıyor, endüstriyel ürüne dönüştürüldüğü zaman değer kazanıyor.

Zorlu Grubu’nun Manisa Gördes’te bulunan Meta Nikel tesisi, madenden elde edilen geliri en üst seviyeye çıkarmak için çalışmalar yapıyor. çıkarılan nikel, yüksek katma değerli ürüne dönüştürülüyor. Bugün cevher halinde çıkan nikelin tonu 30 dolar değere sahipken, yüksek katma değer kazandırılmış nikelin Londra Metal Borsa’sındaki değeri 11 bin dolar seviyelerinde.

Meta Nikel tesisinde 30 dolarlık cevherden 1800 dolarlık katma değerli ürün satışına geçilmiş durumda. Zorlu’nun yeni hedefi nikeli saf metale dönüştürmek. Yani 11 bin dolara satılacak maden haline getirmek.

Dünyada toplam 178 milyon ton, Türkiye’de ise 1 milyon ton nikel rezervinin olduğu tahmin ediliyor. Türkiye yıllık 3 bin 800 ton nikel kullanıyor.

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Meta Nikel’in teknoloji ve süreç yönetimi ile dünyadaki ilk 10 tesis içinde yer aldığını belirterek, “Tesisin ikinci fazı için 860 milyon dolarlık yatırım yaptık. Yatırımların sonunda şirketimizin 10 bin ton olan nikel metal kapasitesi 20 bin tona çıkacak. Meta Nikel şu an yıllık 120 milyon dolar ihracat yapıyor. Ayrıca Eskişehir’de rezerv geliştirme, Uşak’ta etüt çalışmamız var.” dedi.

Elektrikli Otomobilin Yaygınlaşmasıyla Nikel Tüketimi Artacak

Ömer Yüngül, elektrikli otomobillerin üretiminin yaygınlaşmasıyla nikel tüketiminin artacağını ifade ederek şunları söyledi: “Elektrikli otomobil ve bataryasında, rüzgâr türbinlerinde, uçak motorlarında, kimyada kısaca her alanda nikel var. Geleceğin araçları elektrikli otomobiller. Bu araçların kalbi batarya. Bataryanın kalbi de nikel. Elektrikli araç bataryalarında nikelin kullanım oranı yüzde 23. Elektrikli araç sayısı 10 yılda 10 kat artacak. Nikel tüketiminin de 2025’e kadar 5 kat artması bekleniyor.” Dünya genelinde yıllık bazda nikel pazarının cirosu (lojistik, finansal işlemler, çelik ve alaşım üretim miktarları, kesme, şekil verme, paketleme, dağıtım gibi ilgili maliyet kalemleri eklemeleri hariç) yaklaşık 20 milyar dolar civarında.


Gördes’teki tesiste 100 ton topraktan 2 ton nikel elde ediliyor. Nikel üretimi, nikelin metal ve farklı formlarına dönüştürülebiliyor. Meta Nikel’in skandiyum gibi nadir bulunan toprak elementlerinin üretimine yönelik Ar-Ge çalışmaları devam ediyor. Bu madenin kilosu 5 bin, tonu 5 milyon dolar. Skandiyum, uçak gövdesinde kullanılıyor.

Elimizdeki kaynakların iyi değerlendirilmesi ve ihracatın artması adına bu tarz gelişmelerin üzerinde daha fazla durulması gerekiyor. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9308 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
maden, zorlu holding ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim