Anlık Bildirim

ABD’deki yaban geyiklerinin %40’ı Covid-19 geçirmiş olabilir

Yeni bir araştırmaya göre bütün dünyayı kaplayan koronavirüs, Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı bölgelerinde insanlardan yaban geyiklerine sıçramış olabilir.

Yakın zamanda bioRxiv’de yayınlanan federal bir araştırma, ABD’nin kuzeydoğusunda yapıldı. Örneklenen tüm ak kuyruklu geyiklerin (Odocoileus virginianus) yüzde 40’ında SARS-CoV-2’ye karşı üretilmiş antikorlar bulundu. Ayrıca araştırmada, yalnızca Michigan eyaletinde serbestçe dolaşan geyiklerin %67’sinin kanında koronavirüse karşı bağışıklık belirteçleri bulundu.

ABD’deki yaban geyiklerinin %40’ı Covid-19 geçirmiş olabilir Tam Boyutta Gör

Bu çalışma, vahşi hayvanlarda koronavirüsün yaygın olarak görüldüğünü kanıtlayan ilk çalışma olarak kanıt olarak gösteriliyor. Araştırmanın halen kesin olarak doğrulanması gerektiği söylense de bulgular uzmanları endişelendiriyor.

Geyiklerde hiçbir belirti görülmedi; ancak kanlarındaki spesifik antikorların varlığı, yakın zamanda Covid-19’a karşı savaş verdiklerini gösteriyor. Bilim insanları, bu durum sonucunda virüsün adapte olmasından ve daha çok yayılarak yeni mutasyonlar oluşturmasından endişe ediyor.

Böyle bir şey olursa virüsün bulaşıcılığı ve ciddiyeti eskisinden daha kötü olabilir; çünkü geyiklerin coğrafi dağılımı insan bulunan yerlere oldukça yakın olduğu için ABD’deki ortalama bir insan her gün geyiklerle karşılaşabilir ve hastalığı kapabilir.

ABD’deki yaban geyiklerinin %40’ı Covid-19 geçirmiş olabilir Tam Boyutta Gör

Virüsün yok edilmesi zorlaşabilir

Pandemi başladığından beri bilim insanları koronavirüsün insanlardan zoontonik yayılma olarak bilinen bir yolla başka bir hayvan türüne sıçramasından endişe duyuyorlardı. Son bulgular da bu endişeleri oldukça artırdı; çünkü koronavirüs, vahşi doğada sığınak bulabilirse yok edilmesi çok zorlaşabilir. Ayrıca virüs, başka türler arasında uyum sağlar ve tekrardan insanlara bulaşırsa şu an kullandığımız aşılar gelecekte pek bir işe yaramayabilir.

Uzmanlara göre geyiklerin daha detaylı testlerden geçmesi gerekiyor. Bu yüzden bilim insanları, yetkililere geyiklerle etkileşime girebilecek olan hayvanların gözetim altında tutulması ve kontrole tabi tutulması gerektiğini vurguluyorlar.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6433 kez okundu.
7 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
vahşi yaşam, ABD ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim