Anlık Bildirim

Telefon ve internet aboneliklerinde yeni dönem başladı

İnternet ve mobil aboneliklerde tüketici hakları yönetmeliğinde düzenleme yapıldı. Tüketicilerin yeni hakları belirlendi. Yönetmeliğin detayları haberimizde.      

Abonelikler için Tüketici Hakları Yönetmeliği yayınlandı Tam Boyutta Gör

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan "Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile internet, mobil iletişim vb. gibi hizmetlerin aboneliklerine yeni düzenleme yapıldı. Tüketicilerin hakları yeniden belirlendi.

İnternet hızı düşükse sözleşme feshedilebilecek

Yayımlanan yönetmelikle birlikte abonelere sunulan internet hızının düşük olması durumunda cayma bedeli ödenmeksizin abonelik feshedilebilecek. Tüketiciler daha önce de böyle bir hakka sahipti ancak yeni yönetmelik ile abonelerin bu hakkı netleşmiş oldu. İnternet hızının düşüklüğünün tespiti için BTK’nin adrese dayalı internet hız ölçümlerine ilişkin düzenlemelerde tespit edilen kriterlerin sağlanıp sağlanmadığı dikkate alınacak.

E-Devlet'ten abonelik başlatılabilecek

Vatandaşlar abonelik başlatmak için şubeye gitmek ve ıslak imza vermek zorunda kalmayacak. E-Devlet üzerinden e-imza, T.C. Kimlik Kartı veya internet bankacılığı bilgileri ile abonelik başlatılabilecek. Ayrıca online görüntülü görüşme ile kimlik doğrulaması yapılarak abonelik başlatılabilecek.

  • Abone onayı gerektiren işlemler, yeni düzenleme ile birbirinden ayrılıyor. Onay gereken işlemler, tek onay altında birleştirilemeyecek, her işlem için ayrı ayrı onay alınacak. Böylece aboneler farkında olmadan başka şeylere de onay vermiş olmayacak. Onay verilen aboneliklere çevrimiçi olarak erişebilecek. Aboneler; müşteri hizmetleri, SMS ve benzeri yöntemler aracılığıyla verdikleri onayları, işletmecilerin online işlem merkezinden 7 gün 24 saat görebilecek.
  • Çağrı merkezi tarafından yapılan aramalarda müşterinin doğrudan ilgili abone olduğu teyit edilmeden işlem yapılamayacak. Çeşitli sorularla doğrulama yapılacak.
  • Birden fazla hattı olan aboneler, diğer hatlarının işlem ve yetkililerini sınırlandırabilecek. Özellikle ebeveynlere yönelik bu düzenleme ile yüksek fatura mağduriyetleri engellenmiş olacak.
  • Daha önce abonelik işlemleri için kimlik kartının fotokopisi alınıyordu. Abonenin yeni T.C. Kimlik Kartı ve çipli pasaportu varsa bu işlemlerde fotokopiye ihtiyaç duyulmayacak. Çip üzerinden yapılacak doğrulama ile başkalarının kimlik kartları kullanılarak usulsüz yapılan işlemlerin önüne geçilecek. Sahte kartlar ile abonelik başlatılamayacak.

  • Abonelik sözleşmesi yapıldığında tüketiciye kolay ve anlaşılabilir bir sözleşme örneği verilecek. Müşteri hangi durumlarda aboneliğini haklı feshedebilir görebilecek. Abonelerin hangi işlemlerinin taahhüde aykırılık oluşturacağı konusunda şeffaf bilgilendirme yapılacak.
  • Yeni düzenleme ile taahhütname süresi en fazla 24 ay ile sınırlı olacak.
  • Taahhüdün bittiğine durumlarda tüketicilere bilgilendirme yapılacak.
  • Aboneler hizmet almadan önce diğer firmalardaki fiyatları karşılaştırabilecek. E-devlet üzerinden işletmecilerin fiyatlarını görerek tercih yapabilecek.
  • Paketlerdeki isim karmaşasına son veriliyor. Paket, kampanya ve tarifeler aynı isimle tanıtılamayacak. Her paket tek bir isimle tanıtılacak.
  • Paket, kampanya ve tarife detaylarına internetten erişilebilecek. Mevcut, kaldırılan ya da abone alımına kapalı geçmiş tarifelerin tamamı firmanın web sitelerinde yer alacak.
  • Faturanın nasıl gönderileceği konusunda tercihte bulunmayan abonelere otomatik olarak SMS ile fatura bilgisi ve fatura linki gönderilecek.
  • Yeni düzenleme ile birlikte aboneler artık son 1 yıllık faturalarına ve kullanım detaylarına ulaşabilecek.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
15560 kez okundu.
59 kişi, toplam 65 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
btk, Türkiye Haberleri ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim