Anlık Bildirim

Akrep zehri COVID-19 varyantlarına karşı kullanılabilir

İskoçya’da bulunan Aberdeen Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yaptıkları yeni bir çalışmada akrep zehri ile oluşturulan kokteylin COVID-19 varyantlarına karşı kullanılabileceğini ortaya çıkardı.

Bilindiği üzere akrep gibi ölümcül zehre sahip olan hayvanların zehirleri yüzyıllardır geleneksel ilaçlarda ve tedavilerde kullanılıyor. Peki, bu zehirler uzun süredir hayatımızda olan COVID-19 salgını ile mücadelede kullanılabilir mi?

Akrep zehirleri tedavilerde yıllardır kullanılıyor Tam Boyutta Gör

Bilim insanları bunun mümkün olabileceğini düşünüyor. İskoçya’da bulunan Aberdeen Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, ‘büyüleyici’ olarak nitelendirdikleri akrep zehrinden üretilen bir kokteylin COVID-19 varyantlarına karşı kullanılabileceğini açıkladı.

Uzmanlar araştırmalarında Mısır Çölü’nden akrepler topladı. Çalışma sonunda doğal ortamlarına bırakılan bu 8 akrep, elektrik uyarıları kullanılarak incelendi. Daha sonra da bilim insanları bu akreplerden zehir örnekleri toplandı.

Toplanan zehirlerde güçlü nörotoksinler içeren peptitere rastlandı. Bu peptitlerin potansiyel olarak oldukça ölümcül oldukları bilinse de bilim insanları, peptitlerin güçlü antibakteriyel ve antiviral niteliklere sahip olduklarını ifade etti ve hayvanların bunlar sayesinde enfeksiyonlardan korunduklarını söyledi.

Zehirlerde antiviral niteliklere sahip peptitler bulundu Tam Boyutta Gör

‘Zehir hakkında keşfedilecek çok şey var’

Bu sebeple de peptitlerin COVID-19’a karşı üretilecek olan bir ilaçta kullanılabileceği ortaya çıktı. Araştırmacılardan Dr. Wael Houssen yaptığı açıklamalarda, “Akrepler yeni ilaçların kaynağı olabilir. Bu heyecan verici konuda daha fazla inceleme ve araştırma yapılması gerekiyor. Zehirlerin son derece güçlü antiviral biyoaktif peptitlere sahip olduğunu gördük. Bu konu hakkında keşfedilecek çok daha fazla şeyin olduğunu düşünüyoruz.”

Bir başka araştırmacı Prof. Abdel-Rahman da yaptığı açıklamalarda Mısır’da dünyanın en zehirli akreplerinin bulunduğunu ve bu akreplerin ‘alışılmışın dışında’ ilaçların kaynağı olabileceğini söyledi.

İlaç üretimi için araştırmalar devam edecek Tam Boyutta Gör

Araştırmacılar sıradaki çalışmalarında zehirde bulunan faydalı kimyasallar çıkarmaya çalışarak ‘büyüleyici’ olarak nitelendirdikleri kokteyli oluşturmaya çalışacak. Uzmanlar, oluşturulacak bu ilaçtaki antiviral peptitler sayesinde COVID-19 virüsünün, özellikle de varyantlarının insan hücrelerine bağlanmasının engellenebileceğini düşünüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim