Anlık Bildirim

Alper Gezeravcı, bugün yer çekimsiz ortamın bağışıklık sistemine etkisi hakkında deney yapacak

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bilimsel çalışmalarını sürdüren Alper Gezeravcı bugün iki farklı deney üzerinde çalışacak. MESSAGE ve UzMAn ismindeki deneyler hakkında detaylar haberimizde.
Alper Gezeravcı bugün hangi deneyleri yapacak? 29 Ocak Tam Boyutta Gör
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) bugün iki farklı deney üzerinde çalışacak. Bugünkü deneylerde yer çekimsiz ortamın insan üzerindeki ve mikroalg türleri üzerindeki etkilerini inceleyecek.

MESSAGE

MESSAGE (Microgravity Experiments on the Space Station to Study Aging Effects) isimli deneyde; mikro yer çekimi altındaki bağışıklık sistemi tepkileri incelenecek. Bu deneyle uzaydaki yaşamın sağlık üzerindeki etkilerinin aydınlatılması amaçlanıyor.

Araştırma, Alper Gezeravcı’nın 14 günlük uzay görevi boyunca mikro yer çekimi koşullarında bağışıklık hücrelerinin nasıl davrandığını, 25 bin genin yer çekimsiz ortamda nasıl etkilendiğini anlamak için tasarlandı. Bu deney, uzayda yaşamın temel sağlık boyutlarına ilişkin kritik anlayışları derinleştirerek gelecekteki uzay misyonlarının insan sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamamıza katkıda bulunacak. Bugüne kadar 8 deneyi hayata geçiren Gezeravcı’nın 9’uncu deneyi olan MESSAGE deneyi, Üsküdar Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan'ın proje yürütücülüğünde yürütülüyor.

UzMA

Alper Gezeravcı önceki günlerde başladığı UzMAn isimli deney üzerinde bugün de çalışmalar yapacak. Boğaziçi Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Berat Haznedaroğlu'nun sorumluluğundaki bu deneyle, dünyada zorlu koşullara adapte olan mikroalg türlerinin yerçekimsiz koşullar altında büyüme ve dayanıklılık testlerinin gerçekleştirilmesi, metabolik değişikliklerinin incelenmesi, karbondioksit yakalama performanslarının ve oksijen üretim kabiliyetlerinin belirlenmesi amaçlanıyor. Kapalı sistemlere yaşam destek ünitesi geliştirilmesi hedefleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim