Anlık Bildirim

Amazon ormanları karbondioksit yuvalarına dönüşüyor

İklim değişikliği, ormansızlaşma gibi sorunların en büyük zararı verdiği yerlerden bir olan Amazon yağmur ormanları yeni bir araştırmaya göre karbondioksit yuvası hâline gelmeye başladı.

Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmada toplanan verilerde özellikle güneydoğuda bulunan yağmur ormanlarının bir karbondioksit kaynağı olmaya başladığı görüldü. Araştırmaya göre ormanlar, artık emdiğinden daha fazla karbondioksit salıyor. Çalışmada; son on yılda yaşanan yangınlarda milyarlarca ton karbondioksitin atmosfere salındığı ifade edildi. Bilim insanları bunun en büyük sebeplerinin küresel ısınma ve ormansızlaşma olduğunu belirtti.

Amazon ormanları karbondioksit yuvalarına dönüşüyor Tam Boyutta Gör

Amazon yağmur ormanları gezegenimiz için hayati bir önem taşıyor. Bu ormanlar, gezegenimizin “akciğerleri” olarak tanımlanıyordu; ancak iklim değişikliği ve ormansızlaşmanın etkileri bu “karbondioksit süngerleri” üzerinde korkutucu bir etki yarattı

 

. Araştırmacılar, 2010 ve 2019 yılları arasında ormanların atmosfere %20 daha fazla karbondioksit saldığını belirtirken, ormanların emdiğinden üç kat daha fazla karbondioksiti atmosfere saldığını ifade etti. Salınan bu karbondioksitin de iklim değişikliğini hızlandırdığı belirtildi.

Amazon ormanları karbondioksit yuvalarına dönüşüyor Tam Boyutta Gör
Bilim insanları, gezegenimiz için kritik bir önem taşıyan yağmur ormanlarının kurtarılması için “küresel bir birlikteliğe” ihtiyaç olduğunu belirtti.

Kaynakça https://www.bbc.com/news/science-environment-57839364 https://phys.org/news/2021-07-deforestation-amazon-source-carbon-dioxide.html Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim