Anlık Bildirim

Facebook’un yaptırdığı araştırmaya göre varsayılan uygulamalar iPhone ve Android dünyasına hakim

Facebook tarafından araştırma yapması için para ödenen Comscore firmasına göre Apple ve Google’ın işletim sistemlerine gömülü uygulamalar üçüncü parti geliştiricilere haksız dezavantaj veriyor.

Apple’ın üçüncü parti geliştiricler ile başı ağrımaya devam ediyor. Apple v Epic davası ve Facebook tarafından desteklenen kişiselleştirilmiş reklam engellemenin rekabeti azaltması araştırmasının ardından yeni bir araştırma daha çıktı. Bu araştırma, Facebook tarafından kiralanan Comscore tarafından yürütülmüş.

Araştırmaya göre, en çok kullanılan 20 iPhone uygulamasından 15’i Apple’a ait. Ayrıca, en çok kullanılan 20 Android uygulamasından 12’si Google’a ait. Comscore sözcüsü Joe Osborne’un The Verge’e dediğine göre araştırma işletim sistemine gömülü gelen uygulamaların rekabetçi uygulama ekosistemine olan etkilerini gösteriyor.

Apple ve Google'ın uygulama market kuralları ile başı dertte Tam Boyutta Gör

Araştırmanın güvenilirliği konusunda ise şüpheler mevcut. Apple’ın sözcüsünün dediğine göre "araştırma birkaç açıdan ciddi yönde kusurlu. Facebook tarafından ödenen bu araştırma App Store’da rekabetin minimal olduğunu göstermeye çalışmak içindir, ancak App Store’daki üçünü parti uygulamalar her kategoride rekabet ediyor ve başarıya ulaşabiliyor.” Araştırma, Aralık 2020’de Apple ve Google’un uygulamalarının kullanım oranında istatistik yayınlamaması yüzünden 4000 insana uygulama kullanımları hakkında sorular sorularak yapılmış. Ancak araştırmanın transparan olmadığını söyleyebiliriz çünkü 4000 kullanıcının kaçının iPhone, kaçının Android kullandığı veya hangi ülkeden oldukları konusunda da bilgi yayınlanmamış.

Comscore 4000 insana sorular sorarak 78 milyon insanın iOS’ta stok hesap makinesi uygulamasını kullandığını ve bu sayını Android tarafındaki Gmail uygulamasınıdan fazla olduğunu hesap etmiş. 4000 kişilik araştırma ile 78 milyonun kullanım alışkınları hakkında tahminde bulunmak, araştırmanın kusurlu olduğunu gösteriyor olabilir ve araştırma hala tam şeffaflığı ile yayınlanmadı.

Google ve özellikle Apple’ın son yıllarda üçünü parti geliştiricilerden başı çok ağrıyor. Sürekli dava açılan firmalar, gelecekte market politikalarını değiştirmek durumunda kalabilir. Önümüzdeki aylarda da Apple v Epic davasının kararını öğrenmemizle uygulama marketlerinde kullanıcı ve geliştiricileri düşünen kurallarla karşılaşabiliriz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim