Anlık Bildirim

Artık saniye kavramı 2035 yılında tamamen ortadan kaldırılacak

Dünya'nın Güneş etrafındaki turunu çeşitli nedenlerle yavaş ya da hızlı gerçekleştirmesi sonucu yıl sonunda meydana gelen fazlalık olarak tanımlanan artık saniye insanlığın hayatından tamamen çıkacak.
Artık saniye Tam Boyutta Gör
Yazılım mühendislerinin canını sıkan artık saniye kavramı için Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu tarafından bir oylama yapıldı. Bu görüşmede oy kullanmak için yetkili olan temsilciler neredeyse oybirliği ile resmî saatlerde kullanılan ilgili uygulamanın kullanılmamasına karar verdi.

Artık saniye kavramı 13 yıl sonra hiç kullanılmayacak

1972 yılında dünyanın dönüş hızındaki değişikliklerin hesaba katılması için kullanılmaya başlanan bu kavram ile küresel saate belirli aralıklarla bir saniye ekleniyor.

Bu uygulama yüzünden 2012 yılında bir sosyal ağa 40 dakika boyunca ulaşılamadı. 2016 yılında ise Cloudflare destekli İnternet platformlarına erişilemedi çünkü artık saniye ekleme geleneği Cloudflare'in DNS altyapısına zarar verdi

Facebook'un ana şirketi olan Meta, atomal zaman (atomik saat) ile Güneş’in gökyüzündeki konumunu temel alan zamanın yolunu hesaplayan Güneş zamanı arasındaki tutarsızlıkları ortadan kaldırmaya yarayan artık saniyenin devre dışı bırakılmasını talep ediyor.

Artık saniye
Vikipedi'ye göre yaşanan gelgitler de artık saniyeyi oluşturan etmenler arasında yer alıyor. Artık saniye kuralı 1999 yılından bu yana dünyanın dönme süresinin toplam 0.9 saniye gecikmesi nedeniyle uygulandı.

Artık saniyelerin eklenmesinde herhangi bir standart veya bir kural mevcut değil. Meta'ya göre her artık saniye donanım altyapılarını yöneten insanlara büyük bir acı yaşatıyor. Diğer büyük teknoloji şirketleri de bu fikri destekliyor.

Oylamada Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Kanada bu uygulamanın 2035'ten önce kaldırılmasını talep etti. Rusya ise bu talebe karşı çıktı. İnsanlık artık saniye kavramına 2035 yılında veda edecek.

Kaynakça https://www.engadget.com/governments-vote-to-retire-leap-second-213926270.html https://www.nytimes.com/2022/11/19/science/time-leap-second-bipm.html https://tr.wikipedia.org/wiki/Art%C4%B1k_saniye Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
48614 kez okundu.
16 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
saat, Teknoloji Haberleri ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim