Anlık Bildirim

Aurora süper bilgisayarı 2 ExaFLOPS performansa ulaşıyor

Aurora süper bilgisayarı her ne kadar bir iki yıl gecikmiş olsa da yeni nesil Intel Xeon ve Arc grafik yongaları ile 2 ExaFLOPS seviyesini geçmeyi amaçlıyor.    

Intel ve Aurora güç birliği yapıyor

On ikinci nesil işlemcileri ve Arc grafik teknolojileri ile dikkatleri üzerine çeken Intel süper bilgisayar tarafında da oldukça hareketli. Aurora süper bilgisayarı Intel yongaları sayesinde performans çıtasını yukarı çekiyor. 

Aurora süper bilgisayarı nedir?

ABD’nin ExaFLOPS süper bilgisayar yarışında ilk oyuncu olacak Aurora, ABD Enerji Bakanlığı'nın ulusal bir laboratuvarı olan Argonne National Laboratory için inşa ediliyor. Önemli özelliği ise halka açık işlemlerde de kullanılacak olması. Hem işlemci hem de grafik tarafı Intel yongalarına emanet. 

Aurora sistemi için ihale 2015 yılında yapılmış ve Xeon Phi yapıları ile 1 ExaFLOPS civarında performans amaçlanmıştı. Xeon Phi işlemciler rafa kalkınca bu kez Sapphire Rapids ve Ponte Vechio grafik yapısı ile ihale güncellenerek 1 ExaFLOPS üzeri performans hedeflendi. 

Intel Sapphire Rapids tabanlı dördüncü nesil Xeon işlemciler; 56 çekirdeğe kadar ölçeklendirebilme, DDR5 bellek desteği, 4800MHz bellek frekansı, 64GB’a kadar HBM2e bellek, hızlı iç bağlantı teknolojisi CLX 1.1 desteği gibi avantajlar sunmakta. 

Aurora süper bilgisayarı

Ponte Vecchio OAM adı verilen temel hızlandırıcıda iki yığın yonga ve her yongada 4 HPC Slice olmak üzere toplamda 128 Xe Core grafik çekirdeği ile 128 ışın izleme birimi yer alıyor. Bellek bant genişliği 5TB/s seviyesine ulaşırken iç bağlantı hızları da 2TB/s seviyesinde gerçekleşiyor. Intel bu iki yongasını tek bir devrede birleştirerek farklı sunucu çözümleri sunmayı amaçlıyor. 

Aurora süper bilgisayarı bu sayede 2 ExaFLOPS çift hassasiyet performans değerine ulaşabilecek. Süper bilgisayar sistemleri açısından oldukça önemli bir gelişme ancak Intel sıkıntılar nedeniyle grafik kısmını TSMC ile üretecek. 5nm hatları oldukça yoğun olan TSMC en erken 2022 yılında teslimat sözü veriyor. Bu bakımdan Aurora süper bilgisayarı da aynı kaderi yaşıyor. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim