Anlık Bildirim

NASA, Ay’a iniş görevini erteledi

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre 2024’te yapılması beklenen insanlı Ay’a iniş görevi ertelendi. NASA, görevin 2025 veya daha geç bir tarihte yapılacağını söyledi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından yapılan yeni açıklamalara göre, 2024 yılında yapılması planlanan ve 49 yıl sonra Ay’a insan gönderecek olan görev ertelendi. NASA, Artemis 3 görevinin 2025 veya daha ileri tarihlerde yapılacağını belirtti.

Görev, en erken 2025'te yapılacak Tam Boyutta Gör

NASA Başkanı Bill Nelson tarafından salı günü yapılan açıklamalarda, görevin ertelenmesine sebep olarak ABD Kongresi’nin görev için yeterli parayı sağlayamamasını ve Jeff Bezos’un uzay şirketi Blue Origin’in NASA’ya dava açmasını gösterdi.

NASA, Ay’a iniş sistemini geliştirmesi için nisan ayında SpaceX ile anlaşmıştı. Blue Origin ise bu sözleşmede sorunlar olduğunu belirterek uzay ajansına dava açmıştı ve iniş sisteminin üretiminin askıya alınmasına sebep olmuştu. Geçtiğimiz günlerde gelen haberlerde ise Blue Origin’in bu davayı kaybettiği duyurulmuştu.

Mürettebatsız uçuşta bir gecikme olmayacak

NASA yaptığı açıklamalarda, Şubat ayında Ay’ın yörüngesine yapılması planlanan Artemis mürettebatsız uçuşunda herhangi bir gecikme olmayacağını, kararın yalnızca insanlı inişi etkileyeceğini ifade etti.

Ay'a ilk kez kadın ve beyaz olmayan insanlar gönderilecek Tam Boyutta Gör

Buna ek olarak Nelson gazetecilere verdiği demeçte, “Görevin en erken 2025 yılında yapılmasına karar verdik. Ay’a ilk kez kadın ve beyaz olmayan insanlar göndermeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

NASA’nın Ay’a yaptığı son insanlı görev, 49 yıl önce yani 1972 yılında Apollo 17 görevi ile gerçekleşmişti. Bundan önce de birçok kez Ay’a astronot gönderilmişti.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim