Anlık Bildirim

Birleşmiş Milletler: Hava felaketleri son 50 yılda beş kat arttı

Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan büyük bir değerlendirmeye göre dünya genelinde kaydedilen şiddetli hava felaketlerinin sayısı son 50 yılda beş kat arttı.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yayınlanan büyük bir rapora göre hava felaketleri son 50 yılda yaklaşık beş kat artış gösterdi.

Birleşmiş Milletler: Hava felaketleri son 50 yılda beş kat arttı Tam Boyutta Gör

Rapora göre 1970’den 1979’a kadar iklim, hava, su ile bağlantılı toplam 771 afet kaydedildi. 2010’dan 2019’a kadar ise bu sayı 3.165’e kadar çıktı. WMO’ya göre yaşanan bu aşırı artışın en önemli sebebi dünya genelinde yaşanan iklim değişiklikleri.

WMO genel sekreteri Prof. Petteri Taalas raporla ilgili, “İklim değişikliklerinin bir sonucu olarak dünyanın birçok yerinde hava, su, iklim aşırılıklarından kaynaklanan felaketlerin sayısı son yıllarda arttı. Önümüzdeki yıllarda da bu felaketler daha sık ve şiddetli hale gelecek. Avrupa ve Kuzey Amerika’da yaşanan sıcak hava dalgaları, seller, orman yangınları buna en iyi örnekler olabilir” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Taalas, atmosferde daha fazla su buharı olduğunu, bu yüzden de yağışların arttığını ve ölümcül sellerin yaşandığını da sözlerine ekledi.

Birleşmiş Milletler: Hava felaketleri son 50 yılda beş kat arttı Tam Boyutta Gör

Ekonomik kayıplar yedi kat arttı, ölümler üç kat düştü

Ek olarak raporda, iklim ve hava felaketlerinden kaynaklanan ekonomik kayıpların son beş yılda yedi kart arttığı da belirtildi. En fazla ekonomik zarara ise kasırgalar ve fırtınalar yol açtı. Rapora göre son elli yılın en maliyetli 10 felaketinden üçü 2017’de meydana geldi: Harvey (96 milyar dolar), Maria (69,4 milyar dolar) ve Irma (58 milyar dolar) kasırgaları.

Son olarak, felaket kaynaklı ölümlerin 1970’den bu yana üç kat azaldığı ortaya çıkarıldı. Uzmanlara göre bunun sebebi ülkeler tarafından oluşturulan erken uyarı sistemlerinin gelişmiş olması. Ancak birçok az gelişmiş ülkenin erken uyarı sistemlerinin yeteri kadar gelişmiş olmadığı, bu konuda gerekenleri yapılması gerektiği de raporda vurgulandı.

Birleşmiş Milletler: Hava felaketleri son 50 yılda beş kat arttı Tam Boyutta Gör

Araştırmacılar, bu raporun iklim felaketleri üzerinde şu ana kadar yapılmış en büyük araştırmalardan biri olduğunu söylüyor ve gereken önlemlerin alınması ve felaketlerin ciddiyetinin anlaşılması için dünyayı uyarıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim