Anlık Bildirim

Çin’in karbon emisyonlarında COVID kısıtlamalarından sonra ilk kez düşüş görüldü

Perşembe günü yayınlanan bir araştırmaya göre, dünyada en çok sera gazı emisyonu üreten ülkelerden biri olan Çin’de uzun zaman sonra ilk kez emisyon oranlarında düşüş görüldü.

Perşembe günü yayınlanan bir araştırmaya göre Çin’in CO2 emisyonlarında COVID kısıtlamalarından sonra ilk kez düşüş görüldü. Uzmanlar, bu durumun daha temiz bir gelecek için önemli bir ‘dönüm noktası’ olabileceğini ifade etti.

Karantinalar sona ermesinden sonra ilk ilk kez emisyonlar düştü Tam Boyutta Gör

Araştırma, Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) tarafından yapıldı. CREA yaptığı açıklamalarda, emisyon oranlarının düştüğünü; ancak ülkede yaşanabilecek olan ekonomik bir yavaşlamanın hükümeti emisyon yaratan kaynakları kullanmaya itebileceğini ifade etti ve yetkilileri uyardı.

Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Çin’deki karbon emisyonları COVID-19 sebebiyle alınan karantina kararlarıyla önemli derecede düşmüştü. Ancak daha sonra vakaların azalması, kısıtlamaların kaldırılması ve birçok fabrikanın geri açılması karbon emisyonlarını tekrar artırmış, hatta oranların 2019’un aylık seviyelerinin bile üstüne çıkmasına sebep olmuştu.

Yılın üçüncü çeyreğinde %0.5’lik düşüş yaşandı

CREA’ya göre kısıtlamalar ilk kalktığında bu artışlar yaşanmış olsa da yılın üçüncü çeyreğinde emisyonlarda %0.5 oranında düşüş gözlemlendi.

Analist Lauri Myllyvitra da bu durumla ilgili, “Yılın üçüncü çeyreğinde fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonlarda yıllık bazda %0.5’lik bir düşüş gözlemledik. Bu oldukça önemli bir gelişme.”  ifadelerini kullandı.

Bunlara ek olarak Myllyvitra, yaşanan düşüşün sebeplerinin inşaat sektöründe yaşanan sorunlar ve yüksek kömür fiyatları olduğunu ifade ederek hükümeti uyardı: “Çin hükümetinin inşaat ve kömür konusunda dikkatli olması gerekiyor. Aksi takdirde emisyonlardaki düşüş durabilir ve yine zirve noktaları görebiliriz”  

Yılın üçüncü çeyreinde %0.5'lik düşüş görüldü Tam Boyutta Gör

Uzmanlar, BM İklim Zirvesi’nde (COP26) ABD ile iklim değişiklikleri ile mücadelede önemli bir anlaşmaya imza atan Çin’den bu tarz bir haber gelmesinin umut verici olduğunu, çünkü ülkenin dünyada en çok sera gazı üreten ülkesi olduğunu belirtiyor.

Ancak, ülkede yaşanan ekonomik yavaşlama ve hükümetin enerji kıtlığını engellemek için bazı bölgelerde kömür kullanımına yönelmeye devam etmesi gibi durumların da birçok insanın kafasında soru işaretleri yarattığını belirtmekte fayda var. Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizce 2060 yılına kadar karbon-nötr olmayı planlayan Çin, emisyon oranlarını düşürmeye devam edip iklim hedeflerine ulaşabilecek mi? 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim