Perşembe günü yayınlanan bir araştırmaya göre Çin’in CO2 emisyonlarında COVID kısıtlamalarından sonra ilk kez düşüş görüldü. Uzmanlar, bu durumun daha temiz bir gelecek için önemli bir ‘dönüm noktası’ olabileceğini ifade etti.
Araştırma, Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) tarafından yapıldı. CREA yaptığı açıklamalarda, emisyon oranlarının düştüğünü; ancak ülkede yaşanabilecek olan ekonomik bir yavaşlamanın hükümeti emisyon yaratan kaynakları kullanmaya itebileceğini ifade etti ve yetkilileri uyardı.
Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Çin’deki karbon emisyonları COVID-19 sebebiyle alınan karantina kararlarıyla önemli derecede düşmüştü. Ancak daha sonra vakaların azalması, kısıtlamaların kaldırılması ve birçok fabrikanın geri açılması karbon emisyonlarını tekrar artırmış, hatta oranların 2019’un aylık seviyelerinin bile üstüne çıkmasına sebep olmuştu.
Yılın üçüncü çeyreğinde %0.5’lik düşüş yaşandı
CREA’ya göre kısıtlamalar ilk kalktığında bu artışlar yaşanmış olsa da yılın üçüncü çeyreğinde emisyonlarda %0.5 oranında düşüş gözlemlendi.
Analist Lauri Myllyvitra da bu durumla ilgili, “Yılın üçüncü çeyreğinde fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonlarda yıllık bazda %0.5’lik bir düşüş gözlemledik. Bu oldukça önemli bir gelişme.” ifadelerini kullandı.
Bunlara ek olarak Myllyvitra, yaşanan düşüşün sebeplerinin inşaat sektöründe yaşanan sorunlar ve yüksek kömür fiyatları olduğunu ifade ederek hükümeti uyardı: “Çin hükümetinin inşaat ve kömür konusunda dikkatli olması gerekiyor. Aksi takdirde emisyonlardaki düşüş durabilir ve yine zirve noktaları görebiliriz”
Uzmanlar, BM İklim Zirvesi’nde (COP26) ABD ile iklim değişiklikleri ile mücadelede önemli bir anlaşmaya imza atan Çin’den bu tarz bir haber gelmesinin umut verici olduğunu, çünkü ülkenin dünyada en çok sera gazı üreten ülkesi olduğunu belirtiyor.
Ancak, ülkede yaşanan ekonomik yavaşlama ve hükümetin enerji kıtlığını engellemek için bazı bölgelerde kömür kullanımına yönelmeye devam etmesi gibi durumların da birçok insanın kafasında soru işaretleri yarattığını belirtmekte fayda var. Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizce 2060 yılına kadar karbon-nötr olmayı planlayan Çin, emisyon oranlarını düşürmeye devam edip iklim hedeflerine ulaşabilecek mi?
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Ovv fena atıştı, deliksiz soktu
paramla yapılıp yine paramla geçtiğim köprü var o köprünün bacaklarını senin gibilere...
Heykel var yer misin kanka?
bizimkiler tahareti tartışıyor