Anlık Bildirim

Çin, Mars yüzeyinde çektiği ilk fotoğrafları yayınladı

Çin'in Mars'a iniş yapan gözlem aracı yüzeyden çektiği ilk fotoğraflarını gönderdi. Çin geçtiğimiz hafta Mars'a başarılı iniş yapabilen ikinci ülke olarak tarihe geçmişti.

Çin, Mars yüzeyinde çektiği ilk fotoğrafları yayınladı Tam Boyutta Gör

Çin'in geçtiğimiz hafta Mars'ın yüzeyine indirdiği Zhurong gezgini ilk fotoğraflarını paylaştı. Çin uzay ajansı tarafından bugün yayınlanan fotoğraflarda hem Kızıl Gezegen'in yüzeyini hem de Zhurong gezginini görme fırsatı yakalıyoruz.

Fotoğraflardan birisi renkli diğeri ise siyah beyaz olarak dikkat çekiyor. Renkli fotoğrafta yüzeyle birlikte Zhurong gezgininin bir bölümü görülebiliyor. Siyaz beyaz fotoğrafta ise Zhurong'un şu anda kenetli halde bulunduğu iniş aracının bir kısmı yer alıyor. Zhurong önümüzdeki günlerde iniş aracından ayrılıp Kızıl Gezegen'de keşfe çıkacak.

Zhurong gezgini geçtiğimiz yaz Tianwen-1 misyonu dahilinde Mars'a fırlatılmıştı. Tianwen-1 yaklaşık yedi aylık uzun bir uzay macerasının ardından Şubat ayında Kızıl Gezegen'e ulaştı. Çin böylece ilk kez Mars'ın yörüngesinde bir sonda yerleştirmiş oldu. Zhurong gezginin Tianwen-1'den ayrılıp yüzeye inmesi ise bundan yaklaşık üç ay sonra 15 Mayıs'ta gerçekleşti.

Çin, Mars yüzeyinde çektiği ilk fotoğrafları yayınladı Tam Boyutta Gör

Çinli araştırmacılar bu üç aylık süreçte gezegeni detaylı bir şekilde inceleyip Zhurong'un inişi için en iyi konumu belirlemeye çalışmıştı. Zhurong bu araştırma sürecinin ardından bugün Mars'ın Utopia Planitia isimli bölgesine inişini gerçekleştirdi. Utopia Planitia ayrıca NASA'ya ait olan Viking 2 uzay aracının 1976'da iniş yaptığı bölgeydi.

240 kilogram ağırlığında olan Zhurong üzerinde toplam altı bilimsel ekipman taşıyor. Bunların arasında iki adet panoramik kamera, yeraltı radarı ve manyetik alan dedektörü olduğu belirtildi. Ayrıca Curiosity gözlem aracındakine benzer bir lazer de yer alıyor. Zhurong bu lazeri yüzeydeki taşları vurup bileşenlerini incelemek için kullanacak.

Çin, Zhurong ile yakaladığı bu müthiş başarının ardından Mars'a iniş yapabilen ikinci ülke olarak tarih geçmiş oldu. NASA ve Çin haricinde daha önce Sovyetler Birliği ve Avrupa Uzay Ajansı da iniş denemeleri yapmış ancak başarılı olamamıştı.

Kaynakça https://www.space.com/china-mars-rover-zhurong-first-photos http://www.cnsa.gov.cn/english/n6465652/n6465653/c6812028/content.html Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10536 kez okundu.
12 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
çin, uzay araştırmaları ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim