Anlık Bildirim

App Store'da gizlilik araştırması: Çocuklar için mobil uygulamalar güvenli değil!

iPhone için çocuk uygulamalarını yüklerken dikkat! Apple App Store ve Google Play Store'daki binlerce çocuk uygulamasının gizlilik ihlali oluşturduğu ortaya çıkarıldı.
çocuk uygulamaları app store Tam Boyutta Gör
Apple App Store ve Google Play Mağazası’nda çocuklara yönelik mobil uygulamalar incelendi ve bulunan birçok uygulamanın Amerika çocuk gizlilik yasasına uymadığı ortaya çıktı.

Çevrimiçi gizlilik yasasına uymuyorlar

Amerika’nın 1998 yılında çıkardığı Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası, 13 yaşın altındaki çocukların internetteki gizliliğini korumayı amaçlıyor. Apple ve Google dahil uygulama mağazaları, yasalara uymak zorunda. Pixalate’deki araştırmacılar, bu büyük teknoloji şirketlerini de içine alan tüm şirketlerin uygulama mağazalarını inceliyor ve reklamlarında sık sık gizlilikten bahseden Apple’ın uygulama mağazasında bile çocukların gizliliğini ihlâl eden uygulamalara rastlıyor.

çocuklar için mobil uygulamalar pixalate Tam Boyutta Gör
Pixalate’e göre, 2022’nin üçüncü çeyreği itibarıyla Google ve Apple mağazalarında çocuklara yönelik olduğu açık 420.000 mobil uygulama bulunuyor.  Her iki mağazadaki uygulamaların da yaklaşık %8’ini çocuk uygulamaları oluşturuyor. Çocuk uygulamalarının %64’ünün kayıtlı olduğu bir ülke yok.  Çocuklara yönelik olması muhtemel 192 uygulamanın gizlilik politikası ve IP adresleri tespit edilememiş. IP adresleri tespit edilememiş ancak gizlilik politikasına sahip uygulamaların sayısı; 21.125. Play Store’da bu sayı biraz daha fazla.

Çocuklar için mobil uygulamaları yüklerken dikkat!

Play Store’da 124.379 uygulama, kişisel bilgilere erişmek için izin isterken, Apple App Store’da 59.797 uygulama kişisel bilgilere erişmeye çalışıyor. Çocuklar için uygulamaların %44’ü kişisel verilere erişim izni istiyor; önceki çeyreğe kıyasla %42’lik bir artış söz konusu.

Google’ın Play Store aramalarına bile reklam yerleştirdiği dönemde, reklamverenlerden de bahsedelim. Rapora göre, reklamverenler, çocuk uygulamalarına üç kat daha fazla harcama yaptı. Çocuklar için mobil uygulamaların %59’u GPS ve IP adresi bilgilerini üçüncü taraf dijital reklamcılarla paylaşıyor.

Apple, platformlarında uygulama izleme şeffaflığı dahil bazı gizlilik özelliklerine sahip. Şirketlerin pazarlama amacıyla kullanıcı verilerini izleme durumunu önemli ölçüde azaltmak için iOS 14.5 güncellemesini yayınlamıştı. Apple, reklamlarında da sık sık gizliliğe ne kadar önem verdiğini söylüyor. Apple, Google’a göre uygulama onayını daha geç veriyor ancak son rapor, çocuklar için güvenli mobil uygulama bulmanın ne kadar zor olduğunu ortaya koyuyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim