COVID-19’un en yaygın semptomlarından biri anosmi, yani koku kaybıdır. Yayınlanan yeni bir araştırmaya göre de bu yaygın belirti, tahmin edilenden çok daha fazla insanda kalıcı etkiler bırakmış olabilir.
JAMA isimli dergide perşembe günü yayınlanan ve COVID-19’un uzun vadede etkilerini bir kez daha ortaya koyan çalışmaya göre koronavirüs, 700.000 ila 1.6 milyon arasında Amerikalıda kalıcı koku kaybına yol açmış olabilir.
Araştırma, hastalığı geçirdikten altı ay sonra koku kaybı yaşamaya devam eden insanlarda sonuçların kalıcı olabileceğinin altını çiziyor. Çalışmanın yazarlarından Jay Piccirilo, son aylarda koku kaybı şikâyeti ile gelen insanlarda önemli bir artış yaşandığını belirtti, bu sebeple de vakaları inceleme kararı aldıklarını ve bu sayılara ulaştıklarını söyledi.
Kalıcı koku kaybı yaşanma ihtimali %5
Pricillo ayrıca, normalde COVID geçiren bir insanda yaşanan koku kaybının yaklaşık olarak iki hafta içinde geçtiğini; ancak altı aydan fazla koku kaybı yaşayan insanlarda kalıcı koku kaybı oluşma ihtimalinin olduğunu belirtti.
İncelenen insanlardan elde edilen verilere göre COVID kaynaklı anosmiyi altı aydan fazla yaşayan insanlarda kalıcı veya kısmi koku kaybı görülme ihtimali %5. Bu oran düşük olarak nitelendirilebilse de kalıcı koku kaybı ihtimalinin korkutucu olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ne de olsa koku alma duyusu günlük yaşamımızda önemli bir rol oynuyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


hocam 4x daha iyi direk hs attirir
Über
Evet ama 6x scop daha iyi gider buna daha uzaktaki hedefler için. Gerektiğinde 3x'e de çekebilirsin falan :D
Muskun alev tabancası vs bu
İstilacı güvercinlere karşı iyi olur. 5 10 dk da bir sopayı alıp kovalamak yordu artık.
Yakında su atan F18 falanda yaparlar :)
Hazneye kezzaplı su doldurup nişan almak yapmayın böyle şeyler yahu...
Xiaomi kendini çok geliştirdi artık her alanda kaliteli işler yapıyorlar.
fışkırttığı su mermi gibi isabetli gitmeyeceği için gereksiz diye düşünmüş olabilirler.
Lazer nişangah da eklenseymiş tadından yenmezmiş.